Juridische Zaken10 dec '12 06:02

Imtech vervalste jaarrekeningen, KPMG gaf akkoord

Auteur: Thijs Baas

Imtech ontkent 'ten stelligste' dat het op basis van een voor Imtech onbegrijpelijke uitspraak van het Gerechtshof te Leeuwaren valsheid in geschrifte zou hebben gepleegd bij het indienen van een jaarrekening van dochteronderneming Ventilex.

Imtech overweegt om in cassatie te gaan tegen de uitspraak, meldt het bedrijf in een persverklaring. Imtech verbaast zich over de uitspraak van het Hof, omdat het - ondanks dat het Hof dit anders stelt - de beschuldiging van valsheid in geschrifte wel degelijk heeft weersproken.

“We doen op dit moment onderzoek of we daar tegen in cassatie kunnen gaan”, vertelt Mark Salomons van Imtech aan BNR’s Jeroen Stans. "Het Hof in Leeuwarden is niet een strafhof: het betreft een civiele zaak. Daarin heeft het Hof bepaalde aannames gedaan.”

Volgens de raad van bestuur gaat het 'in wezen om een opgeblazen bonus conflict'. De bonus zou volgens de raad van bestuur rond de 150.000 euro liggen.

Vanmorgen
Het Financieele Dagblad meldde vanochtend dat Imtech en KPMG zich schuldig zouden hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte. Imtech-bestuursvoorzitter René van der Bruggen vervalste volgens het Hof een jaarrekening van een dochteronderneming. En accountantskantoor KPMG keurde dat document goed. Het is het slotstuk in een langlopende juridische strijd tussen Imtech en een oud-directeur.

In 2009 ontsloeg Imtech Henk Dijkman. Hij was directeur van dochteronderneming Ventilex, een droogmachinefabrikant. Kort na zijn ontslag begon Dijkman een zelfde soort bedrijf, en daarbij nam hij veel personeel mee. En daar ging het mis. Technisch dientververlener Imtech was woedend en er volgden talloze rechtszaken, die allemaal werden gewonnen door Dijkman. Zo ook afgelopen week.

Winstuitkering
Dijkman meende nog recht te hebben op een winstuitkering uit zijn tijd als directeur, maar volgens Ventilex en moederbedrijf Imtech draaide het bedrijf in 2009 verlies. Daarbij voerden ze een jaarrekening op die door een accountant van KPMG was goedgekeurd, en waaruit bleek dat Ventilex ruim 2 miljoen euro verlies draaide. Dat werd ondersteund door een verklaring van Imtech-topman René van der Bruggen.

“De ex-werknemer baseert zich op een interne rapportage, die begin 2010 klaar was. Wij baseren ons op formele jaarstukken die naderhand zijn opgemaakt, waarin alle relevante feiten en omstandigheden moeten worden meegenomen. Die feiten en omstandigheden betroffen juridische procedures in Amerika die negatief uitpakten. Vandaar de omslag en het uiteindelijke verlies in de formele jaarrekening”, legt Salomons uit. 

Gelogen
Maar volgens het Hof is dat allemaal gelogen. Want uit een intern jaarverslag blijkt dat Ventilex in dat jaar 2,5 miljoen euro winst draaide. Het hof stelde Dijkman daarom in het gelijk. En Imtech-topman René van der Bruggen wordt door het Hof beschuldigd van valsheid in geschrifte. Hij en accountant KPMG kunnen volgens het hof nu rekenen op een onderzoek door politie en justitie. De gevolgen zijn niet mis, op het vergrijp staat een maximale boete van 78.000 euro, óf zeven jaar gevangenisstraf.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen