Juridische Zaken28 dec '12 10:58

Eenpitters zijn een gevaar voor de advocatuur

Auteur: Fleur de Bruijn

De voorzitter van de Orde van Advocaten, Jan Loorbach, maakt zich zorgen over de grote toename van het aantal eenpitters in de advocatuur.

Dit zei Loorbach vrijdag tegen BNR’s Paul van Liempt. Het aantal eenpitters in de advocatuur bedroeg in 2012 2.286, het hoogste aantal ooit. Dit schreef Rabobank in haar rapport Rabobank Cijfers & Trends. Eenpitters maken nu ruim 50 procent van de balie uit.

Sociale controle
“Ik denk dat het gevaar van eenpitters is dat zij de sociale controle sterk missen. Als je alles in je eentje moet uitvinden, kan dat makkelijk leiden tot een te laat ontdekte achterblijvende kwaliteit”, aldus Loorbach.

Dwang
Loorbach legt bij BNR uit dat de Orde van Advocaten niet bevoegd is om het aantal eenpitters terug te brengen: “Wij zijn als orde weliswaar een publiekrechtelijke organisatie, maar niet een die via dwang mensen kan verbieden om in hun eentje advocatuur uit te oefenen.”

Toetsing
Om de kwaliteit van de advocatuur te bewaken, kan de Orde van Advocaten volgens Loorbach wel regels opstellen over bijvoorbeeld intercollegiale toetsing en over de inrichting van de praktijk. “Dan worden eenpitters meer gecontroleerd dan nu het geval is.”

Loorbach noemt kwaliteitsbewaking van eenpitters met name een zaak van lokale dekens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen