Juridische Zaken6 dec '12 18:38Aangepast op 6 dec '12 23:08

Jasper S. bekent moord op Marianne Vaatstra

Auteur: Anne-Greet Haars

Jasper S. heeft al in het eerste gesprek met zijn advocaat Jan Vlug de moord op Marianne Vaatstra bekend. Dat zei Vlug in Nieuwsuur.

De 45-jarige man uit Oudwoude heeft donderdag tijdens een verhoor bij de politie verklaard dat hij Marianne in de nacht van 1 mei 1999 in een weiland aan de Keningswei in Veenklooster heeft verkracht en van het leven heeft beroofd.

Hij verklaarde dat hij Marianne niet kende maar haar toevallig die nacht tegen is gekomen. Hij heeft Marianne onder bedreiging van een mes meegenomen het weiland in. De familie van Marianne Vaatstra is inmiddels op de hoogte gebracht van wat de verdachte tijdens het verhoor heeft verklaard.

10 minuten
In het gesprek tussen S. en zijn advocaat bekende S. al a 10 minuten. "Goh, dat U mij nog bij wil staan. Ik heb het gedaan", zei S. in dat gesprek. "Dan stolt het bloed wel even in je aderen", aldus Vlug.

Laten betrappen
S. heeft zichzelf laten betrappen, zei Vlug verder. Daarom deed hij mee aan het DNA-onderzoek. "Hij voelde dat het spel uit was", aldus Vlug. S. heeft naar eigen zeggen 13 jaar gezwegen om zijn gezin te beschermen.

Stress
Volgens Vlug kan Jasper S. zich met de beste wil van de wereld niet indenken waarom hij heeft gedaan, wat hij heeft gedaan. De advocaat zegt dat S. de bewuste nacht op de fiets van huis was gereden, omdat hij stress in zijn leven had en hij de zaken op een rijtje wilde zetten. Hij is Marianne "volstrekt toevallig'' tegengekomen. Het feit dat hij een mes op zak had, is volgens Vlug niet verwonderlijk: "Dat heeft iedere boer in die omgeving''.

Voorarrest
Woensdag besloot de raadkamer van de rechtbank in Leeuwarden Jasper S. 90 dagen in voorarrest te houden. Hij zat toen al ruim twee weken in beperkingen; dat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld, alleen met zijn advocaat. De officier van justitie heeft, nu er een bekentenis ligt, donderdag opdracht gegeven om de beperkingen op te heffen.

Vader Marianne
Bauke Vaatstra, vader van Marianne, is heel blij dat er nu een bekentenis is. "Ik weet zeker dat Jasper S. ook op basis van alleen de DNA-match zou zijn veroordeeld, maar nu heb je helemaal een ijzersterke zaak. Het is weer een stap voorwaarts dat we dit kunnen afsluiten. Al komt er nog veel juridisch gedoe op ons af. Ook op Jasper S., trouwens.''

"We zijn donderdagavond ingelicht door de zaaksofficier en de teamleider van de politie. Dat gebeurde hier bij ons thuis, in Zwaagwesteinde. Ook de broers en zussen van Marianne waren erbij. Er is ons in grote lijnen verteld hoe de bekentenis luidt; ze kunnen ook ons nog niet alles vertellen. We weten nu dat Marianne niet vrijwillig met de moordenaar het weiland is ingelopen. Ze werd gedwongen. Dat heb ik altijd gezegd.''

Onderzoek
De 45-jarige S. werd twee weken geleden opgepakt in zijn woonplaats Oudwoude . S. kwam in beeld nadat hij wangslijm had afgestaan in het grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek in Noord-Friesland, een laatste poging van politie en justitie om 13 jaar na dato de moordenaar en verkrachter van Marianne Vaatstra te vinden.

Reacties


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen