Juridische Zaken25 jan '12 07:56

Artsen Maasstad Ziekenhuis voor tuchtrechter

Auteur: Fleur de Bruijn

Drie microbiologen van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis hebben niet goed gehandeld na de uitbraak van de Klebsiellabacterie. Dat zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De inspectie daagt de artsen van het Rotterdamse ziekenhuis omdat zij beter hadden moeten reageren op het toenemend aantal besmettingen.

Onvoldoende verantwoordelijkheid
De IGZ zegt dat de microbiologen een zware verantwoordelijkheid hebben om de verspreiding van infecties te voorkomen en in te grijpen als dat nodig is, maar “zij spraken elkaar niet aan op hun verantwoordelijkheid om maatregelen te treffen en zochten onvoldoende hulp van boven en van buiten''.

De inspectie bekijkt nog of een vierde microbioloog ook voor de tuchtrechter wordt gedaagd.

Felle kritiek op bestuur
Ook heeft de inspectie felle kritiek op zowel de bestuurder als de raad van toezicht, die "onvoldoende oog hadden voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg''.

De directieraad en zorgmanagers kwamen te laat en onvoldoende in actie, maar ook medisch specialisten en verpleegkundigen namen hun verantwoordelijkheid niet. Ze spraken elkaar niet aan en werkten niet samen om de uitbraak het hoofd te bieden en nieuwe infecties te voorkomen.

28 mensen besmet
Het Rotterdamse ziekenhuis had te kampen met de resistente Klebsiellabacterie. 28 patiënten die besmet waren, zijn overleden. Van drie personen is de besmetting de doodsoorzaak geweest.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen