Juridische Zaken18 okt '12 18:53

Kapitein Costa Concordia verdedigt zich

Auteur: Mijke Hurkx

Kapitein Francesco Schettino heeft zich donderdag achter gesloten deuren verdedigd voor zijn handelen bij de scheepsramp die in januari 32 mensen het leven kostte. De Costa Concordia, het schip dat hij bestuurde, zonk voor de kust van Toscane.

Schettino besprak "stap voor stap de orders die hij had gegeven, vooraf aan en tijdens de ramp. Ook verantwoordde de kapitein uitgebreid zijn handelen'', zei een deelnemer aan de hoorzitting, die achter gesloten deuren werd gehouden in de Italiaanse stad Grosseto.

De kapitein zei dat hij net voordat het schip de rotsen raakte, orders had gegeven aan de stuurman om het schip beetje bij beetje te draaien.

De hoorzitting was de laatste in een reeks die maandag begon. De zittingen gingen vooraf aan de rechtszaak die naar verwachting volgend jaar begint. In totaal tien mensen staan onder verdenking, onder wie kapitein Schettino, zes andere bemanningsleden en drie managers van de rederij Costa Crociere, onderdeel van 's werelds grootste cruise-operator Carnaval.

Sommige overlevenden die bij de hoorzittingen aanwezig waren, zeiden nog steeds getraumatiseerd te zijn door de ramp bij het Toscaanse eiland Giglio.

Niemand is nog formeel aangeklaagd voor de scheepsramp. Justitie heeft tot januari de tijd om aangiftes op te stellen, een jaar na de schipbreuk. Waarom liet het bevel tot evacuatie zo lang op zich wachten? Dat zal een van de belangrijkste vragen in de rechtszaal zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen