Juridische Zaken28 aug '12 11:17

Onder 18 geen alcohol bij Jumbo in Bemmel

Auteur: Anne-Greet Haars

De Jumbo in het Gelderse Bemmel loopt vooruit op de wetgeving. De supermarkt stopt vanaf zaterdag met de verkoop van drank aan jeugd onder de 18 jaar.

Een wetsvoorstel om de leeftijdsgrens van 16 naar 18 op te krikken ligt al klaar, maar is nog niet eens in behandeling.

“Omdat het al speelde in de politiek wilde we er alvast mee beginnen: waarom wachten als het toch al actueel is”, legt Pim Scheperkamp van de Jumbo in Bemmel uit. “Je merkt dat de groep tussen de 16 en 18 meer alcohol koopt dan de groep tussen de 18 en 20. We hebben er wel eens overlast van.”

“We zijn bijvoorbeeld altijd op zondag geopend. De afgelopen tijd waren er op zondag wat evenementen - zoals de Kermis - en op dat soort dagen hebben we last van wat lichte overlast.”

Wetgeving
Voordat de Bemmelse Jumbo met dit idee kwam, hebben ze het nagevraagd bij een jurist, vertelt Scheperkamp. “We mogen zelf onze regels aanpassen, want we versterken daarmee de wet.”

Ook is het denkbaar dat andere Jumbo-winkels denken dat hun beleid wordt verstoord. “We hebben contact gelegd met de Jumbo-organisatie en zij waren ook enthousiast over ons plan.”

Controle
De winkel zal de nieuwe regel hard gaan controleren. ”Iedereen die er jonger uit zien dan 20 jaar, wordt gecontroleerd.”

Gerelateerde artikelen