Juridische Zaken18 mrt '12 20:26Aangepast op 19 mrt '12 10:21

Royaal bedrag voor kroongetuige [Update]

Auteur: Marjan van den Berg

De kroongetuige in het liquidatieproces Passage, Peter la S., krijgt 1,4 miljoen euro van het OM voor zijn belastende verklaringen.

Dat blijkt volgens de NOS uit documenten waarover de omroep beschikt. Strafrechtadvocaat Peter Plasman zei vanmorgen tegen BNR's Humberto Tan dat het OM hiermee de wet heeft overtreden.

Bescherming
La S. meldde zich in 2006 bij politie en justitie. Hij wilde uit het criminele milieu stappen en vond dat de liquidaties in de onderwereld moesten worden gestopt. Na onderhandelingen kwam het tot afspraken met justitie.

"Dit is gewoon een betaling die hij krijgt omdat hij aan het verklaren is geslagen." Volgens Plasman zal het OM zeggen dat dit bedrag bedoeld is om de getuige bescherming te bieden. "Hij heeft bedragen gekregen die niet meer in verhouding staan als het alleen om bescherming gaat."

Hoofdlijnen Overeenkomst
Volgens de NOS is in de zogeheten Hoofdlijnen Overeenkomst van juni 2007 1,4 miljoen toegezegd aan La S. Een deel daarvan, zes ton, is weliswaar een lening, maar dan wel een renteloze lening die pas over 25 jaar moet worden terugbetaald.

De lening was bestemd voor de koop van een bedrijf en een woning. De overige acht ton wordt de komende tien jaar uitgekeerd als vergoeding voor beveiliging "en het verwerven van een garantie-inkomen".

Openheid
De advocaten van Passage-verdachten Dino Soerel en Jesse R., Marnix van der Werf en Sander Janssen, vinden dat de rechtbank van het OM volledige openheid van zaken moet eisen over de afspraken.

Als blijkt dat er in strijd met de wet een financiële vergoeding met La S. is afgesproken, zou het OM niet-ontvankelijk moeten worden verklaard in de vervolging van de verdachten, vinden zij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen