Juridische Zaken9 aug '12 16:30

Wat doet Dikke Charles weer op de Wallen?

Auteur: Melvin Captein

Liefst 25 miljoen kostte het de gemeente Amsterdam om Wallenkoning Charles Geerts uit te kopen. Maar de omstreden 'Dikke Charles' is gewoon weer terug. Hoe kan dat?

De gemeente is momenteel druk bezig met het 'schoonvegen' van het Amsterdamse Wallengebied met behulp van de wet Bibob. Die stelt gemeenten in staat houders en aanvragers van vergunningen op integriteit te laten toetsen door het landelijk bureau BIBOB (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur). Maar de omstreden ondernemer Charles Geerts, wiens sekspanden eerder nog voor 25 miljoen euro moesten worden overgekocht om hem te verdrijven, runt nu gewoon weer een hotel in zijn oude buurtje. Is hij door de mazen van de wet geslopen?

Hotel
Tegenover BNR's Mark Beekhuis liet Margriet Overkleeft, emeritus hoogleraar staats- en bestuursrecht, weten dat er met de wet zelf niet zoveel mis is. "De commotie wordt vooral veroorzaakt door het feit dat Geerts een herkansing heeft gekregen van de gemeente. Bij het uitkopen is bepaald dat hij zich niet langer met zijn oude activiteiten (het runnen van ramen) binnen het Wallengebied mag begeven. Maar nu runt hij een hotel."

Trucje?
"De gemeente heeft Geerts nu een kans gegeven op een ander terrein", aldus Overkleeft. Volgens de fractieleider van de PvdA in Amsterdam, Frank de Wolf, heeft Geerts echter een trucje gebruikt om de eigenaar van een pand met een horecavergunning te worden. Overkleeft spreekt dat tegen. "Het bericht dat ik gekregen is dat het gaat om forse nieuwe investeringen. Het gaat er niet om of er sprake is van een trucje of niet. Zeg gewoon dat Geerts een herkansing heeft gekregen."

Stempel
Volgens Overkleeft had Geerts had bij de overname van zijn panden in 2007 duidelijk een Bibob-stempel en de gemeente heeft gekozen voor uitkopen in plaats van uitroken. Uit de overnamedocumenten bleek ook dat geerts zich bezighield met onfrisse praktijken'. "Waar de gemeente nu openheid over moeten verstrekken is dat mensen met een Bibob-stempel dus in een latere fase nog een rentree in het gebied kunnen maken", besluit Overkleeft.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen