Juridische Zaken6 apr '12 22:33Aangepast op 6 apr '12 23:46

OM jaagt op geld witwasbank Jon Deuss

Auteur: Thijs Baas

Als het aan het OM ligt gaat Jon Deuss voor één jaar de cel in. De voormalig miljardair wordt verdacht van illegaal bankieren, schending van de meldplicht voor ongebruikelijke transacties en het oprichten en leiden van een criminele organisatie.

Directe aanleiding voor de aanhouding is dat het OM denkt dat Deuss met The First Curacao International Bank (FCIB) de grootste witwasbank van de wereld leidde, meldt FD-journalist Vasco van der Boon. Miljardairs van over de hele wereld bankierden bij hem, maar volgens de Britse en Nederlandse autoriteiten ook veel fraudeurs.

Aantonen
Toch blijkt het lastig om btw-fraude en witwassen aan te tonen, meldt Van der Boon. "Dat hebben ze uit deze rechtszaak geknipt. Het bewijs dat ze hebben is een schikking van vijf medewerkers van Deuss. Die voelden zich zo in het nauw gedreven dat ze hun vervolging hebben afgekocht. Ze hebben allemaal verklaringen afgelegd die tegen hem worden gebruikt. Zijn telefoon is natuurlijk afgeluisterd en heel veel spullen van hem zijn in beslag genomen."

Geldjacht
Tegen Deuss' zus werd tien maanden geëist en ook een familielid dat de computer van de bank draaide en een neef worden vervolgd. "Ze gaan op jacht naar het geld. Ze hebben een boete van 4 miljoen euro geëist maar ze willen ook 100 miljoen aan beweerde illegale winsten van hem in beslag nemen", zegt Van der Boon.

Medio mei zal bekend worden of Deuss echt veroordeeld wordt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen