Juridische Zaken7 jan '13 10:21Aangepast op 7 jan '13 22:03

OM Heilbronn opent onderzoek naar Jansen Steur

Auteur: Melvin Captein

Het Openbaar Ministerie van het Duitse Heilbronn opent een onderzoek naar de omstreden Nederlandse arts Ernst Jansen Steur.

Het Duitse ziekenhuis waar  Ernst Jansen Steur aan het werk is. ANP
Het Duitse ziekenhuis waar Ernst Jansen Steur aan het werk is. ANP

Dat meldt BNR's Duitsland-correspondent Derk Marseille. Het OM wil meer weten over Jansen Steur, die in Nederland een beroepsverbod kreeg vanwege omstreden hersenoperaties en diagnoses. Vorige week werd bekend dat Jansen Steur bij het ziekenhuis Klinik am Gesundbrunnen in Heilbronn werkte als assistent-arts. De dag daarna werd hij ontslagen.

Ruggenprik
Duitsland-correspondent Derk Marseille laat op BNR weten dat de aanleiding voor het vooronderzoek een klacht van een 33-jarige vrouw is. "Zij heeft zich dit weekend bij een lokale krant gemeld. In de zomer heeft zij van Jansen Steur een ruggenprik gehad, waarna ze twee weken niet kon lopen. Jansen Steur heeft daar amper op gereageerd."

Volgens Marseille onderzoekt het OM nu of de arts iets ten laste gelegd kan worden in die kwestie. "Het OM onderzoekt of hem verweten kan worden dat hij de vrouw zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht, en of hij zich aan de voorschriften heeft gehouden."

Gevolgen
Vooralsnog gaat het om een standaardprocedure, maar het OM opent volgens Marseille niet zomaar een vooronderzoek. "De kans zit er dik in dat dit tot gevolgen gaat leiden voor Jansen Steur." Of zich nog extra patiënten gaan melden, valt volgens Marseille moeilijk te voorspellen. "Het nieuws over Jansen Steur is in Duitsland natuurlijk erg vers. Het OM weet nog niet of het zelf actief gaat zoeken naar andere patiënten. Maar het kan zomaar zijn dat die zichzelf gaan melden naar aanleiding van berichtgeving in de media."

Jansen Steur wordt ervan verdacht dat hij als arts bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede veel foute diagnoses heeft gesteld. Mogelijk heeft Jansen Steur 13 mensen een hersenoperatie laten ondergaan terwijl dat niet nodig was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen