Juridische Zaken6 jan '13 19:34Aangepast op 7 jan '13 09:35

Kliniek wist van verleden Jansen Steur

Auteur: Mijke Hurkx

De kliniek in Heilbronn waar neuroloog Ernst Jansen Steur tot voor kort werkte, was sinds 2011 op de hoogte van zijn strafvervolging in Nederland en zijn uitschrijving uit het Nederlandse artsenregister.

Dat heeft de directeur van de kliniek, Thomas Jendgens, verklaard tegenover de lokale krant Heilbronner Stimme.

"Kort nadat hij bij ons aan de slag ging, was er een aanwijzing dat hij zijn Nederlandse registratie had teruggetrokken en er een vervolging tegen hem liep'', zei Jendgens.

Geen arrestatiebevel
De directeur weet niet wie daarvan op de hoogte waren in het ziekenhuis. "Ik wist het in elk geval niet.'' Omdat Jansen Steur niet was veroordeeld en er geen arrestatiebevel tegen hem liep, besloot de afdeling personeelszaken dat hij toch mocht blijven werken.

Verdraaid
Het ziekenhuis verdraaide tijdens de persconferentie zaterdagmiddag de waarheid. Jansen Steur zou in zijn functie geen ingrepen hebben uitgevoerd en geen belangrijke therapieën hebben geleid. Eerder vandaag bleek dat de neuroloog wel degelijk een ingreep heeft uitgevoerd in de kliniek in het Duitse Heilbronn.

Slachtoffer
In augustus verrichte hij een ruggenprik bij een 33-jarige vrouw, zegt de patiënte in de lokale krant Heilbronner Stimme. "De ruggenprik was erg pijnlijk en duurde erg lang'', zei de patiënte. Ze klaagde bij Jansen Steur, maar die zou dat hebben genegeerd. Na de ingreep kon de vrouw zich dagenlang niet bewegen. Ook eten was onmogelijk.

Vervolging
De Heilbronner Stimme heeft zaterdag met het Openbaar Ministerie van Heilbronn gesproken en het OM kon nog niet zeggen of de neuroloog vervolgd gaat worden. Eerst moet beoordeeld worden of er een onderzoek komt naar de gebeurtenissen, zei de krant tegen BNR.

Gruweldokter
Jansen Steur wordt ervan verdacht dat hij als arts bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede veel foute diagnoses heeft gesteld.

Een van zijn patiënten zou zelfmoord hebben gepleegd nadat ze ten onrechte te horen had gekregen dat ze de ziekte van Alzheimer had. Anderen moesten onnodig zware medicijnen slikken. Mogelijk heeft Jansen Steur 13 mensen een hersenoperatie laten ondergaan terwijl dat niet nodig was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen