Juridische Zaken29 mrt '11 17:50

Beursfonds moet info delen met AFM

Auteur: Edme Koorstra

Beursfondsen die besluiten koersgevoelige informatie tijdelijk binnenskamers te houden, zouden hiervan wel direct de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op de hoogte moeten stellen. Dit verkleint de kans dat er door ingewijden -zoals bij de overnames van Numico en Vedior- wordt gehandeld met voorkennis. Dit zegt advocaat Jerry Hoff van Spigthoff vanavond in BNR Juridische Zaken. Woensdag promoveert hij aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op ‘de openbaarmaking van koersgevoelige informatie’.

In zijn 800 pagina’s dikke proefschrift kraakt Hoff harde noten over de Nederlandse voorkenniswetgeving. Beursfondsen moeten koersgevoelige informatie in principe ‘onverwijld’ publiceren. Ze mogen echter zelf besluiten om publicatie uit te stellen, mits dit in het belang is van de onderneming zoals bij een gevoelige overname, het publiek niet wordt misleid en er zekerheid is dat er geen lekken zijn.
Te weinig waarborgen
Hoff steunt deze uitstelmogelijkheid, maar meent dat deze met te weinig waarborgen is omgeven. Hij wijst daarbij op de overnames van Numico door Danone en van Vedior door Randstad, beide in 2007. In deze gevallen hielden de besturen de overnamegesprekken geheim. Vlak voor de officiële bekendmaking schoten de koersen van de overnameprooien bij hoge omzetten omhoog. Numico, Danone en Randstad zijn later door de AFM beboet.
Op scherp staan
Volgens Hoff moeten beursfondsen de AFM direct inlichten wanneer er koersgevoelige ontwikkelingen zijn die nog niet openbaar worden gemaakt. "Op het moment dat informatie begint te lekken en de koers bijvoorbeeld omhoog schiet, dan móét de AFM al op scherp staan zodat meteen kan worden ingegrepen”, aldus Jerry Hoff.
Het gehele interview met Jerry Hoff is dinsdagavond om halfacht in BNR's Juridische Zaken te beluisteren en meer over zijn proefschrift woensdagochtend in het Financieele Dagblad.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen