Juridische Zaken6 jan '12 16:06

Homohelpende dominee voor rechter

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse dominee Bill Freeman wilde opkomen voor de rechten van homo's in zijn stad. Nu wordt hij voor de rechter gedaagd.

De dominee wilde het stadhuis bezetten uit protest tegen de lokale antidiscriminatiewetten. Dominee Freeman wil dat het stadje Holland de wet zo aanpast dat homo’s, lesbiennes en transseksuelen niet kunnen worden ontslagen of uit hun huis worden gezet vanwege hun geaardheid.

Discriminatie
Holland heeft al een wet die discriminatie van onder meer gehandicapten en minderheden verbiedt. In juni 2011 stemde de gemeenteraad tegen het verbieden van discriminatie wegens seksuele geaardheid. Freeman: "Homo’s en lesbiennes worden gediscrimineerd in Holland. Een huiseigenaar in de stad stelde zelfs dat hij homo’s mag weigeren als huurder", zegt de dominee.

Protest
Freeman wilde in oktober vorig jaar het stadhuis bezetten uit protest tegen het besluit de wet over het verbod op discriminatie niet uit te breiden. Met zijn protest hoopte de dominee raadsleden over te halen toch voor de wetswijziging te stemmen.

Freeman, een voormalig radiopresentator die na de aanslagen van 11 september besloot dominee te worden, werd gearresteerd en moest 100 dollar borg betalen. Freeman is laconiek onder de aanklacht. "De rechter heeft donderdag gesuggereerd dat de aanklager de zaak moet laten vallen omdat ik geen ernstige overtreding heb begaan. Ik wilde alleen maar gerechtigheid en aandacht voor het principe 'wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet'."

Freeman is vastbesloten zijn actie voor homorechten voort te zetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen