Juridische Zaken19 okt '12 18:37

VVD'er Jos van Rey verdacht van corruptie

Auteur: Pieter van den Akker

Opnieuw een bestuurder in de beklaagdenbank. Nu wordt een wethouder en Eerste Kamerlid verdacht van corruptie en de mond voorbij praten. Het gaat om VVD'er Jos van Rey.

Jos van Rey wordt niet alleen verdacht van ambtelijke corruptie, maar ook van het lekken van vertrouwelijke informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. De rijksrecherche heeft vanmorgen zijn woning en het stadhuis van Roermond doorzocht.

"De verdenking richt zich op twee dingen. Aan de ene kant ambtelijke corruptie, aan de andere kant het schenden van ambtsgeheim", verduidelijkt Michiel Zwinkels, officier van Justitie bij het Landelijk Parket.

Zwinkels kan met het oog op het lopende onderzoek niet dieper ingaan op wat de ambtelijke corruptie precies inhoudt. "Er worden nog mensen gehoord, dus ik moet u verder in het ongewisse laten."

De Rijksrecherche deed vrijdag invallen in de woning van Van Rey in Herten bij Roermond, zijn werkkamer in het stadhuis en in de woningen van zijn zoon en een dochter. Bij de invallen werden computers en administratie in beslag genomen, aldus Zwinkels.

Burgemeester Meerssen
Van Rey zou de informatie hebben doorgegeven aan partijgenoot Ricardo Offermanns, die nu nog burgemeester van Meerssen is. Een vertrouwenscommissie droeg hem enkele weken geleden voor als nieuwe burgemeester van Roermond. De Rijksrecherche heeft hem nu als medeverdachte aangemerkt in het onderzoek in de zaak-Van Rey.

Offermanns is ook voorzitter van de VVD in Limburg. Een woordvoerster van de landelijke VVD liet vandaag  weten dat de politieke gevolgen voor Van Rey door de VVD in Limburg zorgvuldig zullen worden beoordeeld. De partij gaat ervan uit dat het recht zijn beloop zal krijgen, aldus de woordvoerster. Op eventuele maatregelen tegen Van Rey kon de VVD-zegsvrouw nog niet ingaan.

Geen reactie Rutte
Ook fractievoorzitter Loek Hermans van de VVD in de Eerste Kamer had er geen behoefte aan op de zaak in te gaan. Eerder op de dag wilde ook VVD-leider en premier Mark Rutte niet ingaan op de kwestie. Hij reageert niet, omdat de zaak onder de rechter is.

De gemeente Roermond wilde vrijdag niet ingaan op de vraag of Van Rey als wethouder nog te handhaven is nu er justitieel onderzoek tegen hem loopt. De VVD'er was eerder dit jaar negatief in het nieuws. Hij werd schuldig bevonden aan de schijn van belangenverstrengeling met een Limburgse projectontwikkelaar. Als gevolg daarvan zag Van Rey af van de functie van gedeputeerde in het Limburgse provinciebestuur.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen