Juridische Zaken29 jan '13 17:45

BNR Juridische Zaken | Bijltjesdag aanstaande voor middelgrote advocatenkantoren

Auteur: Renee van Heteren

Dit jaar gaan de ongeveer zeventig middelgrote advocatenkantoren in ons land het zwaar krijgen. Dat zegt Gerard Tanja, marktanalist bij Venturis Consulting in BNR Juridische Zaken.

"Ze zitten in de sandwich. Doorgaan op dezelfde weg is geen optie", aldus Tanja. Van de huidige 73 ‘midmarket’ kantoren zullen er naar zijn verwachting op termijn nog maar zo’n dertig overblijven. "De grote kantoren graven naar beneden als gevolg van de economische crisis. Aan de onderkant zijn er nichekantoren met weinig overhead die hun werk overnemen."

Vet op de botten
Al twee jaar is er sprake van een dalende omzet en een afnemende winst. Het vet op de botten van de middelgrote kantoren neemt volgens Tanja af. In Engeland heeft dat er toe geresulteerd dat van de honderd middelgrote kantoren er nog maar veertig over zijn. Een zelfde ontwikkeling verwacht hij in Nederland: "Kantoren kunnen failliet gaan, worden overgenomen of uit elkaar vallen en in kleinere en gemarginaliseerde vorm doorgaan."

Van de provincie naar de Zuidas
En dus is stilzitten geen optie. Het Eindhovense advocatenkantoor Deterink opent op 1 februari een vestiging aan de Amsterdamse Zuidas. Een wanhoopsdaad of een meesterzet? Marc van Gelder, managing partner bij Deterink: “Het is zeker geen wanhoopsdaad, want wij groeien nog. Maar we denken dat de rek er in de regio wel een beetje uit is. De groei in de toekomst willen we realiseren door ons internationale klantportfolio uit te breiden. En die clienten kunnen wij beter vanaf de Zuidas bedienen.”
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen