Juridische Zaken13 mrt '12 10:35Aangepast op 13 mrt '12 13:49

Wrakingskamer wil woensdag uitspraak doen

Auteur: Pieter van den Akker

De rechters bedoelden het vast heel goed om de ouders van slachtoffertjes van Robert M. spreekrecht te geven. Maar het zit er dik in dat de rechters zichzelf hiermee hebben klemgezet.

De wrakingskamer van de Amsterdamse rechtbank wil woensdagochtend om 9 uur uitspraak doen over het verzoek van Robert M. om hem drie nieuwe rechters toe te wijzen. Het is nog niet helemaal zeker of dit lukt. Mogelijk wordt het later.

Maandag was de eerste zittingsdag in de omvangrijke Amsterdamse zedenzaak. De advocaten van M. wraakten toen de rechtbank omdat die de ouders van de slachtoffers spreekrecht hebben gegeven, terwijl dat volgens de wet niet zou mogen.

IJzige stemming
De zitting verliep dinsdagochtend in een ijzige stemming, vertelde BNR-verslaggever Harmen van der Veen op BNR. "Opeens stonden de rechter en Robert M. tegenover elkaar. Letterlijk, als een soort kemphanen. Het was Robert M. die het spits afbeet. Hij had zich goed voorbereid en gaf punt voor punt aan waarom de rechter (Bauduin, red.) bevooroordeeld zou zijn."

Uit zijn optreden in de rechtszaal was duidelijk af te leiden dat Robert M. ervan overtuigd is dat de rechters hem al veroordeeld hebben. "Hij voelt en proeft dat overal terug. Dit is zijn manier om een eerlijk proces te krijgen. Hij heeft niet het idee dat hij dat krijgt en zeker niet onder deze rechter."

Spreekrecht
De advocaat van de slachtoffertjes en hun ouders, Richard Korver, vindt het vreemd dat de advocaten van M. niet eerder een wrakingsverzoek hebben ingediend. "Als je dat in december al vindt, moet je in december wraken. Dat heeft men niet gedaan", constateert hij.

Henny Sackers, hoogleraar Strafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen ging hier dinsdag op BNR op in. Of Korver een punt heeft? Sackers: "Het zou me niet verbazen als het wel meegewogen wordt in het oordeel van de wrakingskamer."

Hij vervolgde: "Daar staat tegenover dat de verdediging pas gisteren met dat wrakingsincident gekomen is, omdat ze een sterker argument hebben dan in december. De Hoge Raad heeft vorige week dinsdag in een arrest gezegd dat een rechter zich bij het spreekrecht aan de wet moet houden. En niet mag vooruitlopen op het wetsvoorstel dat de staatssecretaris vorige maand heeft ingediend."

Nieuwe rechters
Stel dat het verzoek wordt gehonoreerd, dan krijgt Robert M. drie nieuwe rechters. Wat voor situatie ontstaat er als de nieuwe rechters de ouders opnieuw spreekrecht toekennen? "Dan heb je in ieder geval het risico dat de verdediging ook de nieuwe samenstelling van de rechtbank met een wrakingsincident gaat bestoken", zegt Sackers.  "Je moet er niet aan denken dat er een soort 'circus' ontstaat dat na ieder af- of toegewezen wrakingsincident de strafzaak verder moet, terwijl de vraag over de ouders nog niet is opgelost."

Partijdigheid
BNR-verslaggever Harmen van der Veen, die de zedenzaak op de voet volgt: "Er moet rustig worden gekeken naar het verzoek van de advocaat van Robert M. De vraag of deze rechtbank partijdig is, is niet niks. De verdachte heeft recht op een eerlijk proces en ook op rechters die hem eerlijk en onpartijdig tegemoet treden. Hij heeft de perceptie dat dat niet zo is. Dat moet je serieus nemen."


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen