Juridische Zaken24 aug '12 20:46Aangepast op 24 aug '12 21:32

Assange moet hoe dan ook gearresteerd

Auteur: Pieter van den Akker

Julian Assange moet sowieso worden gearresteerd, onder welke omstandigheid dan ook. Dat is de opdracht voor de politie van Londen.

Dat staat op een geschreven brief die een fotograaf van het Britse persbureau PA vrijdag zag onder de arm van een agent. Bovenaan het papier staat 'restricted' (vertrouwelijk).

Assange houdt zich al maanden schuil in de ambassade van Ecuador, om te voorkomen dat Groot-Brittannië hem uitlevert aan Zweden. Het gebouw is beschermd gebied en agenten mogen niet naar binnen, maar de politie heeft de ambassade 24 uur per dag omsingeld. Agenten kunnen Assange arresteren zodra hij een voet buiten de deur zet.

Diplomatieke post
De politie is bang dat Assange met een truc probeert te vluchten. De notitie waarschuwt onder meer voor diplomatieke post. Pakketten van ambassades mogen niet worden doorzocht, en er zijn geen regels voor de omvang ervan. Assange zou verstopt in een groot krat de ambassade ongehinderd kunnen verlaten. Dat is in het verleden vaker gebeurd.

'Smoes'
Assange is in Zweden beschuldigd van twee verkrachtingen. Volgens de Australiër gaat het om een smoes zodat hij in Amerikaanse handen kan komen. In de VS zou hij een zware straf kunnen krijgen voor het onthullen van honderdduizenden geheime documenten. Ecuador gaf hem vorige week politiek asiel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen