Juridische Zaken23 aug '12 21:12Aangepast op 23 aug '12 22:38

Assange kan oud worden op ambassade

Auteur: Thijs Baas

Groot-Brittannië zal de Ecuadoraanse ambassade in Londen met rust laten. Een gevreesde bestorming door de Londense politie lijkt van de baan.

Image

Ecuadoraanse diplomaten suggereren dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange op de ambassade kan blijven zolang hij dat wil, meldt The Guardian. Volgens de diplomaten is er sinds afgelopen donderdag geen contact meer geweest met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Politiek asiel
Toen bezegelde president Rafael Correa van Ecuador het politieke asiel van Assange. Het Zuid-Amerikaanse land was erop gebrand om de onderhandelingen met de Britten te hervatten. De diplomaten voegden eraan toe dat minister William Hague van Buitenlandse Zaken zijn dreigement om de ambassade te bestormen introk, als "teken van goed vertrouwen".

Ecuadoraanse diplomatieke bronnen benadrukten bovendien dat er geen geheime deal aan te pas kwam om Assange politiek asiel te verlenen. De Ecuadoraanse ambassadeur Ana Alban werd genoodzaakt om thuis nog een luchtbed te halen. Sinds Assange in de ambassade verblijft moest er een grotere ijskast komen.

Waarschuwing
Groot-Brittannië stuurde afgelopen week een geschreven waarschuwing naar Quito waarin werd gedreigd dat het een beroep kan doen op de Consular Premises Act uit 1987 om Assange te arresteren in de Knightsbridge embassy. De reactie vanuit Quito was furieus, hoewel Hague later verklaarde dat er nooit serieus gedreigd was met een bestorming van de ambassade.

Afgelopen week meldden Ecuadoraanse bronnen nog dat de politieovermacht bij de ambassade excessief was. "Het was verbijsterend. Er waren vier tot zes agenten toen Assange aankwam. Plotseling waren er drie politietrucks die ons omringden. Er was politie op de binnentrappen, er was zelfs een agent bij het toiletraam. Het was duidelijk een boodschap."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen