Juridische Zaken15 jan '13 17:43

BNR Juridische Zaken | BV-fraude en schadeclaims

Auteur: Renee van Heteren

Sinds de vasgoedfraude aan het licht is gekomen worden vastgoedtransacties nauwlettend in de gaten gehouden. Criminelen die hun geld voorheen in vastgoed stopten weten dat ook en zoeken nu nieuwe manieren om geld weg te sluizen. Dat signaleert Nora van Oostrom, woordvoerder van de Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie.

Geld witwassen via de ouderwetse abc-transactie, waarbij vastgoed in korte tijd vaak van eigenaar wisselt, is minder in trek bij fraudeurs. Dat hoort Nora van Oostrom, woordvoerder Koninklijke Notariele Beroepsorganisatie, van haar achterban. Criminelen maken steeds meer gebruik van BV's.  Van Oostrom legt uit dat dubieuze verschuivingen van vastgoed en overdrachten van aandelen binnen BV's minder zichtbaar is. Bovendien wordt het steeds makkelijker om een BV op te richten.  ''De regels rondom het oprichten een vennootschap nemen af en daardoor wordt het makkelijker om bijvoorbeeld faillisementsfraude of btw fraude om te plegen.'' Zij pleit ervoor het toezicht vooraf bij het oprichten van een BV te behouden. Volgens haar heeft dat toezicht een belangrijke functie. Misbruik kan ermee worden voorkomen. 

En letselschadeadvocaat Martin de Witte van SAP advocaten vertelt over de bijverschijnselen van het Parkinson medicijn Permax. De rechtbank in Utrecht bepaalde dat de gokverslaving van een  69 jarige Parkinsonpatient het gevolg was van het gebruik van dit medicijn. De fabrikant had al in het jaar 2000 op de hoogte kunnen zijn van deze bijwerking maar zette het pas in 2006 in de bijsluiter. Bij Martin de Witte hebben zich inmiddels meer gedupeerde gemeld. Hij denkt dat zij in aanmerking komen voor fikse schadevergoedingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen