Juridische Zaken1 apr '12 22:34

Argentinië dreigt met rechter bij banken

Auteur: Karin Backx

Argentinië dreigt met juridische stappen tegen banken die bedrijven adviseren bij het zoeken naar olie op de Falkland-eilanden.

Het gaat onder meer om de banken Goldman Sachs, Credit Suisse en Barclays Capital. Zo meldt The Sunday Telegraph. Volgens de krant hebben zeker vijftien banken een dreigbrief gekregen.

Daarin staat dat het adviseren bij het zoeken naar olie op de Falkland-eilanden een schending is van internationale regels. Op welke wet Argentinië dat baseert, is onduidelijk.

Opgelaaid
De afgelopen maanden is de vooralsnog verbale strijd tussen Argentinië en Groot-Brittannië over de eilandengroep flink opgelaaid.

De eilanden in de zuidelijke Atlantische Oceaan zijn eigendom van Groot-Brittannië, maar ook Argentinië maakt er aanspraak op.

Olie
Maandag is het precies dertig jaar geleden dat de Britten Argentinië de oorlog verklaarden. Deze korte, maar hevige strijd over de Falklands werd door Groot-Brittannië gewonnen. Sinds in 1998 olie bij de eilanden is ontdekt, is de frictie tussen de landen opnieuw gegroeid.

Argentinië heeft al eerder gezegd actie te ondernemen tegen bedrijven die bij de eilandengroep naar olie zoeken. Nu richt het Zuid-Amerikaanse land zijn pijlen op de banken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen