Juridische Zaken25 okt '12 13:46Aangepast op 25 okt '12 14:44

WikiLeaks publiceert Guantánamo-documenten

Auteur: Anne-Greet Haars

WikiLeaks publiceert vanaf donderdag ruim 100 geheime documenten over het gevangenenbeleid in kampen in Irak en op Guantanamo Bay in de jaren na '9/11'.

Het gaat om documenten van het Amerikaanse ministerie van Defensie, zegt de klokkenluiderssite.

In een bijgaande verklaring bekritiseert WikiLeaks de voorschriften. Die hebben volgens de site geleid tot misbruik en straffeloosheid. WikiLeaks-oprichter Julian Assange liet weten dat de publicaties laten zien hoe door het Amerikaanse ministerie van Defensie "een donkere plek is uitgehouwen'' waar "de wet en het recht niet van toepassing zijn''.

Uit de documenten blijkt volgens Assange dat mishandeling van verdachten tijdens verhoren formeel beleid was, net als het vernietigen van opnames van verhoren.

Arbitrait
Dit jaar zei VN-mensenrechtenchef Navi Pillay dat de Verenigde Staten het nog steeds niet te nauw nemen met het internationale recht in het gevangenkamp Guantanamo. Ze noemde de opsluitingen "arbitrair''. Van de bijna 800 terrorismeverdachten die er door de jaren heen zijn opgesloten, zaten er in september van dit jaar nog altijd 167 vast.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen