Juridische Zaken15 okt '12 17:24

Teeven neemt uitspraak over 'inbrekersrisico' niet terug

Auteur: Harmen Simon Teunis

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie neemt zijn opmerkingen van vorige maand over het 'inbrekersrisico' niet terug. Dat schrijft hij een antwoord op Kamervragen van SP-Kamerlid Nine Kooiman.

De aanleiding voor haar vragen waren de uitspraken van Teeven een dag nadat in het Brabantse Diessen een inbreker was overleden na een vechtpartij met de bewoners van het huis. Teeven sprak toen over een 'inbrekersrisico'.

De VVD-staatssecretaris kreeg daarop kritiek van Kamerleden en ook van rechters. In zijn brief aan de Kamer van maandag gebruikt Teeven het woord inbrekersrisico niet meer. Ook stelt hij nu dat hij met zijn reactie geen oordeel heeft gegeven over het specifieke incident in Diessen. "Dat oordeel is ook niet aan mij, maar aan de rechter."

Uit onderzoek van Maurice de Hond, naar aanleiding van de uitlatingen van Teeven, bleek dat ruim driekwart van de bevolking het eens is met Teeven dat het overlijden van een inbreker een soort beroepsrisico is.  De Raad voor de Rechtspraak was het niet bepaald eens met Teeven. De Raad benadrukte dat het niet aan politici is om te bepalen of een verdachte schuldig is of niet.

Op BNR stelde strafrechtadvocaat Richard van der Weide dat de uitspraak dat inbrekers het risico dat zij doodgeslagen kunnen worden, op de koop toe moeten nemen juridisch onhaalbaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen