Juridische Zaken20 apr '12 13:47Aangepast op 21 apr '12 14:09

Vrijspraak Robert M. spookbeeld voor OM

Auteur: Thijs Baas

In het Amsterdamse zedenproces eisten de advocaten van Robert M. eerder deze week vrijspraak. Wat kan het OM vandaag, op de laatste procesdag, daar nog tegen in brengen?

Het OM doet zijn uiterste best om aan te tonen dat het wel degelijk een sterke zaak heeft. "Ze zeggen: we gaan de onjuistheden weerleggen, en toen kwam er een lang betoog als reactie op het verhaal van de verdediging. Ze zeggen: de huiszoeking is van groot belang. Het huis van Robert M. is leeggehaald, computers zijn meegenomen. Het OM weerspreekt met verve dat dat onrechtmatig is gebeurd", zegt verslaggever Harmen van der Veen.

Het Openbaar Ministerie blijft daarom bij de strafeis van 20 jaar cel plus TBS voor Robert M, ook nadat de verdediging pleitte voor vrijspraak vanwege een vormfout. Volgens justitie is de bewijslast tegen Robert M. zo sterk en overweldigend dat een veroordeling niet kan uitblijven.

De huiszoeking is behoorlijk cruciaal, bevestigt Harmen van der Veen. "Als de huiszoeking onrechtmatig zou blijken, zijn ze alles kwijt: alle kinderporno, alle filmpjes mogen dan niet meer worden meegenomen  in deze zaak." 

Een bewijs geen bewijs
Daarnaast wijst de verdediging op het feit dat "één bewijs geen bewijs" is, maar dat argument is volgens Van der Veen door het OM van tafel geveegd. "Het kernpunt is dat Robert M. zelf heeft bekend dat hij kinderen heeft misbruikt. Dat is voor het OM genoeg, en dat is ook heel belangrijk."

Het OM acht ook de echtgenoot van Robert M., Richard van O., medeplichtig, omdat hij Robert M. altijd heen en weer heeft gereden naar oppasadressen. En bovendien blijkt uit afgeluisterde telefoongesprekken en bekentenissen bij de politie dat Van O., 'de slome duikelaar',  precies wist wat er gebeurde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen