Juridische Zaken21 nov '12 17:39Aangepast op 21 nov '12 23:14

Bezuinigingen ICC ramp voor rechtshulp

Auteur: Thijs Baas

Eerlijke processen voor arme verdachten bij het Internationaal Strafhof (ICC) komen op de tocht te staan door de nieuwe bezuinigingen van 30 tot 35 procent op rechtshulp.

Advocaat David Hooper vreest dat goed gekwalificeerde advocaten zich wel twee keer zullen bedenken voordat ze een nieuwe zaak aannemen bij het ICC. Hooper zei dat op de ASP, de vergadering van de 121 landen die bij het Strafhof zijn aangesloten. Hooper verdedigt de eerste verdachte die voor het ICC terechtstaat voor massamoord.

Weerstand
Veel invloedrijke landen dringen aan op een bezuiniging van het ICC, maar bij juridische vertegenwoordigers van de slachtoffers vallen de bezuinigingen niet in goede aarde. Zo kreeg advocate Mariana Pena in Kenia niet de beschikking over kantoorruimte, waardoor ze - met vertrouwelijke informatie - haar heil moest zoeken in een internetcafé.

De leider van de werkgroep over rechtshulp, de Sloveense ambassadeur in Den Haag Leon Marc, is blij dat de dialoog met de betrokkenen over de bezuinigingen op gang lijkt te komen.

Topadvocaat
Hopper vermoedt dat de griffie van het ICC de consequenties van de bezuinigingen onvoldoende overziet. Hij behoort tot de beste Engelse advocaten. Eerder deed hij jarenlang zaken bij de VN-tribunalen in Den Haag en Arusha. Bij het Rwanda-Tribunaal wist hij vrijspraak te realiseren voor twee genocideverdachten.

Een goede rechtsgang is volgens hem alleen mogelijk als in een vroeg stadium van de zaak een voldoende groot en efficiënt team kan worden gevormd. Een team dat de enorme papierwinkel kan behappen die met zaken voor internationale hoven gepaard gaat en dat ervaren mensen op onderzoek kan uitsturen in soms gevaarlijk gebied waar bloedige conflicten hebben gewoed.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen