Juridische Zaken16 nov '11 11:12

Studenten klagen staat aan

Auteur: BNR Webredactie

Studenten slepen de Nederlandse staat voor de rechter. Vandaag sturen ze een dagvaarding, omdat ze vinden dat de nieuwe langstudeerderswet de toegang tot hoger onderwijs in gevaar brengt.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) komen in het verweer tegen de langstudeerderswet, die bepaalt dat iedere student die meer dan een jaar vertraging oploopt tijdens de bachelor- of masterstudie, 3000 euro moet betalen bovenop het collegegeld.

Toegang hoger onderwijs
Volgens de studenten brengt de maatregel de toegang tot het hoger onderwijs in gevaar. Omdat de maatregel al per september 2012 ingaat, worden volgens ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers de spelregels veranderd tijdens het spel.

De studentenorganisaties zijn extra gepikeerd, omdat zij vinden dat staatssecretaris Halbe Zijlstra de maatregel als collegegeldverhoging aan de Tweede Kamer heeft gepresenteerd, terwijl het verhoogde collegegeld niet aftrekbaar is van de belasting. In tegenstelling tot het gewone collegegeld, dat wel aftrekbaar is. "Het blijkt dus over een ordinaire boete te gaan'', aldus Hameleers. "Bovendien wordt dit bedrag geïndexeerd. Dat wil zeggen dat het elk jaar wat duurder wordt.''

'Met vertrouwen'
Het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap wacht de procedure met vertrouwen af. Een woordvoerder benadrukte dat de langstudeerderswet eerder dit jaar is aangenomen door de Tweede Kamer en dat het ministerie geen argumenten ziet in de dagvaarding die niet al door het parlement zijn afgewogen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen