Juridische Zaken14 nov '11 08:57

Aanhoudingen om Duitse 'dönermoorden'

Auteur: BNR Webredactie

De Duitse politie heeft nieuwe arrestatie verricht in een reeks racistische moorden in Duitsland. Een vrouw wordt verdacht van medeplichtigheid aan de moord op acht Turken en een Griek.

Het Federaal Gerechtshof van Duitsland heeft zondagavond de 36-jarige Beate Z. in hechtenis genomen op verdenking van "de oprichting en het lidmaatschap van een terroristische vereniging''. De vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij een reeks racistische moorden op buitenlanders.

'Terrorisme'
In Duitsland is geschokt gereageerd. Minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich repte over "een nieuwe vorm van rechtsextremistisch terrorisme''.

De Duitse politie heeft zondag ook een andere verdachte van de reeks racistische moorden opgepakt. De 37-jarige man uit de omgeving van de stad Hannover zou net als Z. lid zijn van de extreem rechtse beweging Nationaal-Socialistische Ondergrondse (NSU).

Moorden
De arrestanten en twee overleden anderen zouden tussen 2000 en 2006 acht Turkse ondernemers en een Griekse middenstander hebben vermoord. Dat gebeurde in München, Neurenberg, Hamburg, Kassel, Rostock en Dortmund. De moorden staan in Duitsland bekend als de 'dönermoorden', omdat het meestal ging om snackbarhouders.

Agente gedood
Justitie verdenkt de vier ook van de moord op een 22-jarige politieagente in 2007. Ze werd van dichtbij doodgeschoten in de plaats Heilbronn, ten noorden van Stuttgart. Een collega werd eveneens neergeschoten. Hij lag wekenlang in coma. De vier neonazi's zitten mogelijk ook achter de explosie van een spijkerbom in Keulen in 2004. Daarbij vielen 22 deels zwaar gewonden. De bom ontplofte in een wijk waar veel Turken wonen.

Overleden
Twee van de verdachten overleden begin deze maand onder onduidelijke omstandigheden. Bij een doorzoeking van hun woning vond de politie het gestolen dienstwapen van de agente. Ook werd extreem rechts propagandamateriaal aangetroffen. De vondst bracht de politie op het spoor van Z.. In het verleden zou ze lid zijn geweest van de ultranationalistische beweging Thüringer Heimatschutz.
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen