Juridische Zaken10 jul '12 10:06Aangepast op 10 jul '12 17:29

Eerste veroordeling ICC: 14 jaar cel voor Lubanga

Auteur: Pieter van den Akker

De Congolees Thomas Lubanga is door het Internationaal Strafhof in Den Haag tot 14 jaar cel veroordeeld voor oorlogsmisdaden. Het is de eerste uitspraak van het ICC, dat tien jaar bestaat.

Lubanga was in 2006 de eerste verdachte die het Hof gevangen zette. Hij was 3 tot 4 jaar eerder betrokken bij een bloedige strijd in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. Hij was al schuldig bevonden aan het ronselen en inzetten van kindsoldaten.

"Ik vind het echt heel belangrijk dat er een uitspraak is gekomen. Het is een belangrijk teken dat het ronselen van kindsoldaten verschrikkelijk is. Sommige kinderen worden bijvoorbeeld gedwongen hun eigen ouders te vermoorden. Iedereen die daar mee te maken heeft zich moet verantwoorden. En deze uitspraak is een eerste stap", zegt Eamonn Hanson van War Child.

Trauma's
Voorzittend rechter Sir Adrian Fulford herinnerde eraan dat er goede redenen waren voor de internationale gemeenschap om het gebruik van kindsoldaten te verbieden. Kinderen zijn kwetsbaar; in gevechtssituaties worden zij niet alleen blootgesteld aan fysiek gevaar, maar kunnen ook getraumatiseerd raken. Zij worden gescheiden van hun familie en gaan niet naar school. "Zij zijn in een omgeving van geweld en angst'', aldus de Britse magistraat.

Toenmalig hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het ICC had in juni 30 jaar cel geëist. Lubanga zegt dat hij onschuldig is en het slachtoffer van leugens.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen