Juridische Zaken12 jul '12 11:29

Paspoort kopiëren mag in principe niet

Auteur: Pieter van den Akker

Bedrijven en instellingen mogen geen kopie van je paspoort maken of er moet sprake zijn van een uitzonderingsgeval. Omdat het in de praktijk vaak en al lange tijd gebeurt, trekt het CBP aan de bel.

Het College Bescherming Persoonsgegevens gaat beter letten op het kopiëren van paspoorten door bedrijven. Het CBP lanceerde donderdag een aantal richtlijnen om zowel consumenten als bedrijven bewust te maken van de wetgeving op dat gebied, en de gevaren die aan het maken van een kopietje van een paspoort, bijvoorbeeld op papier, kleven.

Fraude
Telecomaanbieders, hotels en bedrijven als sportscholen moeten daarom gaan stoppen met kopietjes maken. "Er zijn gevallen bekend waarin het fout is gegaan'', zei een woordvoerster. Volgens het CBP kan een kopietje bijvoorbeeld leiden tot identiteitsfraude, waar mensen 'jarenlang financiële en maatschappelijke schade' van kunnen ondervinden.

Het CBP krijgt veel vragen over dit onderwerp. Om onduidelijkheid weg te nemen heeft het CBP een richtlijn opgesteld over wat wel en niet mag volgens de Wet bescherming persoonsgegevens.

Voorbeelden van uitzonderingsgevallen zijn overheden en werkgevers die het paspoort van personeel kopiëren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen