Juridische Zaken20 nov '12 17:40

Onderzoek op boerderij Jasper S. woensdag af

Auteur: Anne-Greet Haars

De politie stopt woensdag met de afzetting van de boerderij van Jasper S. in Oudwoude, de man die wordt verdacht van de moord op Marianne Vaatstra in 1999.

De politie verrichtte dinsdag nog in en rond de woning onderzoek. Dat is bijna afgerond. Ook de openbare weg langs de boerderij blijft tot woensdagochtend in beide richtingen afgesloten.

Wraakacties voorkomen
Het is nog onduidelijk of de boerderij daarna zal worden bewaakt, om bijvoorbeeld wraakacties te voorkomen. Volgens de politie zal er sprake zijn van "verscherpt toezicht'', maar het OM wil daar niets over zeggen. De familie van Jasper S. is elders in Nederland ondergebracht op een geheime locatie.

Jasper S. kreeg dinsdag met Jan Vlug een nieuwe advocaat. Vlug ontfermde zich eerder met succes over 'klusjesman' Michaël de J. in de Deventer moordzaak.

Openbare zitting
De kans dat Jasper S. nog dit jaar in het openbaar voor de rechter moet verschijnen, is zo goed als uitgesloten. Hij wordt donderdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Daarna volgt een lang proces. Pas als het gehele onderzoek is afgerond, begint de rechtbank aan een inhoudelijke zitting. Dat kan in omvangrijke zaken dagen en soms wel weken duren.

Kerk
De protestantse gemeente van Oudwoude stelt deze week de kerk ’s avonds open voor dorpsbewoners. "Het leeft sterk in de gemeenschap. Wij willen als kerk klaarstaan voor de mensen'', zegt een woordvoerder van de protestantse gemeente. Hij verwacht dinsdagavond niet heel veel aanloop, omdat er eerst elders in het dorp een informatiebijeenkomst wordt gehouden en mensen wellicht daar blijven om na te praten.

De basisscholen in Zwaagwesteinde en Oudwoude besteedden dinsdag speciaal aandacht aan de aanhouding van Jasper S. Met name de oudere kinderen hadden veel vragen en daarvoor was speciale aandacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen