Juridische Zaken9 aug '12 05:56

Europa: nieuwe politiecellen deugen niet

Auteur: Anne-Greet Haars

De politiecellen in Nederland krijgen Europese kritiek. Alle cellen moeten daglicht toelaten, stelt een rapport van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa donderdag.

De inspecteurs waren verrast dat ze in Apeldoorn een nieuw complex met veertig cellen zonder daglicht aantroffen.

Arrestanten moeten door een raam kunnen zien of het dag of nacht is. Het rapport van het inspectieteam beveelt Nederland aan om de nieuwe cellen te verbouwen. Ook krijgt de Nederlandse overheid het advies om andere politiecellen te onderzoeken of er wel ramen zijn voor daglicht.

Omstandigheden
Het inspectieteam is vrij positief over de omstandigheden voor de gevangenen in Nederland. Veel gedetineerden zitten in een eenpersoonscel en mogen heel wat werken en sporten. Maar toch zijn er minpunten en vragen in het rapport, dat standaard wordt opgesteld over de 47 landen van de Raad van Europa.

Vrouwen
De inspecteurs willen opheldering over de vele vrouwelijke gevangenen, inmiddels het hoogste percentage in Europa. Terwijl het totaal aantal gevangenen is gedaald van 20.000 naar 15.000 tussen 2004 en 2010, is het aantal opgesloten vrouwen in de laatste tien jaar verdubbeld naar 8,7 procent.

Het rapport wijst ook op de vele klachten van gevangenen over diepvriesmaaltijden. Zij blijken de meeste maaltijden weg te gooien.

Nederland zou bovendien levenslang gestraften niet systematisch apart moeten zetten van andere gevangenen, vindt het team. Nederland heeft nu een proef met aparte ruimte voor hen.

Immigranten
Kritiek is er ook op de behandeling van opgepakte immigranten. Standaard handboeien omdoen bij het verlaten van detentiecentra is overdreven, vindt het team. Verder moet het detentiecentrum voor vreemdelingen bij Rotterdam The Hague Airport vermijden om gezinnen met kinderen vast te zetten. Het zou helemaal geen kinderen in cellen moeten opsluiten.

Reactie ministerie
Het ministerie van Veiligheid en Justitie meldt dat de politiecellen in Apeldoorn volgens de richtlijnen zijn gemaakt en dat arrestanten heel goed kunnen zien of het dag of nacht is. Bovendien verblijven opgepakte personen niet langer dan 48 uur in zo'n cel.

Vanaf eind dit jaar zullen bepaalde levenslang gestraften samen met langgestraften op afdelingen worden geplaatst, zegt een woordvoerder van het ministerie. De voeding die
ingeslotenen krijgen is volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum samengesteld.

Kinderen
Kinderen verblijven volgens Veiligheid en Justitie niet langer dan 14 dagen in vreemdelingendetentie en meestal komt het erop neer dat ze er een week zitten. "Alleen tijdens de voorbereiding op concreet gepland vertrek uit Nederland.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen