Juridische Zaken10 aug '12 06:10Aangepast op 10 aug '12 08:37

KNVB wil crisisheffing aanvechten bij rechter

Auteur: Melvin Captein

De crisisheffing op hoge inkomens gaat het betaalde voetbal keihard treffen en de KNVB laat het daar niet bij zitten. Het overweegt een juridische procedure tegen de Staat der Nederlanden.

Dat meldt het Financieele Dagblad.

De crisisheffing schrijft voor dat op inkomens boven de 150.000 euro 16 procent extra belasting geheven wordt. De omstreden maatregel werd kort voor de zomer ingevoerd als onderdeel van een aantal urgente bezuinigingsmaatregelen.

50 miljoen euro
Vanwege de hoge salarissen die in het betaald voetbal omgaan wordt de sector hard getroffen. De voetbalbond heeft laten uitrekenen dat de 36 voetbalclubs in 2013 50 miljoen euro moeten ophoesten op een gezamenlijke begroting van 450 miljoen euro.

Straffen
En dat juist nadat de meeste betaald voetbalclubs hun financiële huishouding eindelijk op orde lijken te krijgen. Uit een rondgang van het Financieele Dagblad blijkt dat alleen NAC Breda komend seizoen nog onder verscherpt financieel toezicht van de KNVB staat. Alle andere clubs zijn financieel gezond , wat een grote overwinning voor de KNVB betekent. In 2010 begon de voetbalbond straffen te hanteren op het schrijven van rode cijfers door betaald voetbalclubs. Het leidde tot gedwongen bezuinigingen en saneringen met als inzet een gezondere betaald voetbaltak.

Onbehoorlijk bestuur
De knappe resultaten die met dit beleid geboekt zijn worden door de crisisheffing in een keer teniet gedaan. De KNVB voelt zich dan ook gepiepeld door de overheid en spreekt van 'onbehoorlijk bestuur'. "Net toen de clubs hun begroting voor het nieuwe seizoen hadden vastgesteld kwam het kabinet met de crisisheffing", stelt financieel directeur van de KNVB Ron Francis. "Als ze de maatregel voor 2017 hadden aangekondigd hadden clubs hun beleid kunnen aanpassen. Salarissen terugdringen of meer bezuinigen bijvoorbeeld. Maar dat de heffing nu met terugwerkende kracht wordt opgelegd kan echt niet."

Naar de rechter
De maatregel treft niet trainers of spelers, maar de clubs zelf. Vandaar dan bond- en clubvoorzitters nu lobbyen om de maatregel alsnog ongedaan te maken. Als dat na de verkiezingen niet tot resultaat leidt is de kans groot dat de voetbalbond zijn geluk voor de rechter gaat beproeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen