Juridische Zaken20 jan '12 16:47Aangepast op 20 jan '12 17:49

Kroes negatief over internetwetten

Auteur: Anne-Greet Haars

Neelie Kroes heeft zich vrijdag via Twitter negatief uitgelaten over de twee Amerikaanse wetsvoorstellen tegen internetpiraterij. Kroes vindt de wetgeving slecht terwijl de voordelen van een vrij en open internet juist beschermd moeten worden.

SOPA en PIPA
Donderdag gingen verscheidene internetsites op zwart uit protest tegen de twee wetten. De wetten, Stop Online Piracy Act (SOPA) en Protect IP Act (PIPA), moeten de toegang tot buitenlandse sites blokkeren, als die gestolen of illegale content aanbieden.

Megaupload.com
Kroes twitterde in reactie op een vraag van een andere twitteraar wat de eurocommissaris ervan vindt dat de downloadsite Megaupload.com door de Amerikaanse autoriteiten is gesloten. Kroes antwoordde dat de regulatie van het internet effectief en proportioneel moet zijn en de voordelen van een open net moet bewaken. "Hard rijden is ook illegaal, maar je legt de snelweg niet vol verkeersdrempels'', aldus Kroes.

Amerikaanse Senaat
De Amerikaanse Senaat stelt de stemming over een controversiële wet tegen onlinepiraterij uit. "In het licht van de recente gebeurtenissen heb ik besloten tot uitstel van de stemming van dinsdag over de Protect IP Act'', zei de Democratische voorzitter Harry Reid vrijdag.

Gerelateerde artikelen