Juridische Zaken23 mei '11 14:30

Sander V. naar Pieter Baan Centrum

Auteur: Harmen Simon Teunis

Sander V., die tot 18 jaar cel en tbs met dwangverpleging is veroordeeld voor de moord op het twaalfjarige meisje Milly Boele, gaat naar het Pieter Baan Centrum voor onderzoek. Daartoe heeft het gerechtshof maandag besloten tijdens een zogeheten regiezitting in het hoger beroep.

V. had zelf aangegeven uitgebreider onderzocht te willen worden in het PBC. Vanwege de wachttijd van vijf à zes maanden voor het PBC kan de zaak in hoger beroep nu pas in de winter of het voorjaar van komend jaar behandeld worden. De observatieperiode zelf duurt zeven weken.

Lichaam begraven in tuin V.

Milly Boele uit de Dordtse wijk Sterrenburg verdween vorig jaar spoorloos. Een week later vonden agenten het lichaam van het meisje begraven in de tuin van buurman V., die zichzelf had aangegeven. V. was een politieman. De vermissing en dood van Milly leidde in het hele land tot geschokte reacties.

Flashbacks

V. was eerder naar het PBC geweest, maar dat was maar "een paar uurtjes", aldus V. maandag. Voor zijn gevoel heeft hij toen niet alles kunnen zeggen. V. was toen niet uitgebreid onderzocht omdat hij veel dingen was vergeten. "Misschien kunnen ze me helpen dingen terug te halen", zei V. Hij stelde veel flashbacks te hebben.

Eis: 25 jaar cel en tbs

Het OM had vorig jaar voor de rechtbank 25 jaar cel en tbs geëist. Omdat de rechtbank seksueel misbruik van het meisje onvoldoende bewezen achtte, viel de celstraf lager uit. V. kreeg tbs met dwangverpleging omdat uit gedragskundig onderzoek was gebleken dat hij een ziekelijke stoornis heeft en verminderd toerekeningsvatbaar is. Zowel het OM als V. gingen in hoger beroep.

Personeelsgegevens

Het hof gaf de advocaat-generaal van het OM maandag opdracht te zorgen dat de personeelsgegevens van Sander V. tot een jaar voor de moord aan het PBC ter beschikking worden gesteld. V. stemde daarmee in. Ook mag van het hof een getuigedeskundige worden gehoord over cannabisgebruik. Om met spanningen om te gaan, ging Sander V. in de periode voor de moord steeds meer cannabis gebruiken.

V. verblijft momenteel op een speciale afdeling in de gevangenis in Vught, waar hij ook medicatie krijgt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen