Juridische Zaken1 feb '12 14:59Aangepast op 24 okt '16 16:49

Déjà vu bij fouten van Vestia

Auteur: Pieter van den Akker

De risico's die woningcorporatie Vestia heeft genomen, zijn niet nieuw. Al in de jaren negentig gingen op deze manier woningcorporaties de mist in. Dat zei Gerrit Teunis, corporatiedirecteur bij Beter Wonen Vechtdal, woensdag op BNR.

Gerrit Teunis, in de jaren negentig directeur bij een corporatie in Enschede, reageerde op BNR op de financiële problemen van de Rotterdamse corporatie Vestia.

Vestia kwam in de problemen door het bezitten van miljarden euro's aan derivaten. De corporatie is in liquiditeitsnood geraakt door de gevolgen van de lage rente.

Déjà vu
Teunis vertelde dat de actualiteit een 'déjà vu-gevoel' bij hem oproept. Hij legde uit: "In de zin dat het om dezelfde instrumenten gaat als in de jaren negentig. Met ditmaal nog grotere risico's die genomen zijn en die mogelijk tot dikke verliezen leiden."

Hebberigheid
Hij bracht in herinnering: "Toen was men erg uit op een graantje meepikken, een soort hebberigheid om winsten te realiseren. Nu is het indekken tegen riscio's de insteek geweest, maar daar loop je blijkbaar ook weer risico's mee. En met dat risico had men kennelijk geen rekening gehouden."

Volgens Teunis mag je verwachten dat de toezichthouders bij Vestia de problemen hebben voorzien. Of zij hebben gefaald kan Teunis als buitenstaander niet beoordelen, maar 'er is in ieder geval een rol voor de toezichthouders geweest', constateerde hij.

Geschrokken
Peter Boelhouwer (hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft en toezichthouder bij corporatie Goede Woning in Zoetermeer) is erg geschrokken van de genomen risico's bij Vestia.

"Er is teveel risico genomen. Ze dachten dat de rente tussen de 3 en 5 procent zou uitkomen", legt Boelhouwer uit.  "Een probleem bij corporaties is dat ze niet zoveel in kas hebben. Ze hebben natuurlijk wel huizen, maar die kan je niet makkelijk liquide maken."

"Je moet bij een corporatie een goed treasurybeleid hebben. Ook zijn er statuten over wat voor risico's er mogen worden genomen. De vraag is waar het mis is gegaan. De accountant heeft ook een groot probleem, want die heeft het niet gezien", aldus Boelhouwer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen