Juridische Zaken28 aug '12 12:12Aangepast op 28 aug '12 14:42

Bom op ontploffen door mogelijke vrijlating ex-Dutroux

Auteur: Pieter van den Akker

Michelle Martin staat bijna op vrije voeten en dat betekent dat er in België een bom op het punt staat te ontploffen. De ex-vrouw van Marc Dutroux weet vanmiddag om 16 uur of ze vrijkomt.

De kans dat Martin vrijkomt lijkt groot. De vrijlating kan alleen worden tegengehouden als  blijkt dat er procedurele fouten zijn gemaakt in het verzoek tot vervroegde vrijlating.

Het OM en enkele zogeheten burgerlijke partijen hadden beroep aangetekend tegen een eerdere beslissing Martin vervroegd vrij te laten. De behandeling van dat beroep was dinsdagochtend onder massale belangstelling van pers. Later vandaag is het het Hof van Cassatie in Brussel dat uitspraak zal doen.

Weinig kans
Journalist Mark Eeckhout van de Standaard geeft hen weinig kans. Volgens hem is het voor de familie van de slachtoffers hopen dat Martin in de fout gaat en haar voorwaarden gaat schenden. "Ze heeft een aantal voorwaarden opgelegd gekregen en als ze die schendt dan is de kans groot dat ze terug naar de cel gaat. Anders is daar niets meer aan te doen."

Foutloze procedure
De advocaat-generaal van het hof verklaarde geen enkele reden te zien om de vrijlating van Martin tegen te houden. Volgens hem zijn er geen fouten gemaakt in de procedures en is de beslissing van een andere rechtbank om de nu 52-jarige vrouw vrij te laten, in lijn met de wet.

Het Hof van Cassatie, het hoogste Belgische rechtscollege, zal geen oordeel vellen over de daden van Martin, maar oordeelt alleen over de procedures die zijn doorlopen. Algemeen wordt aangenomen dat het hof de lijn van de advocaat-generaal volgt en dat de vrijlating van Martin definitief wordt.

Medeplichtig
Martin werd in 1996 opgepakt en in 2004 veroordeeld tot 30 jaar cel wegens medeplichtigheid aan ontvoering, verkrachting en dood van enkele minderjarige meisjes. In België kunnen veroordeelden vervroegd vrijkomen als zij een derde van hun straf hebben uitgezeten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen