Juridische Zaken9 aug '11 13:56

Twee jaar voor corrupte VVD-er

Auteur: Marjolein Niestadt

Oud-politicus Sjoerd Swane heeft van de rechter twee jaar celstraf gekregen wegens corruptie, valsheid in geschrifte en belastingfraude. De fractievoorzitter van de VVD in Maarssen fraudeerder onder meer met de verkoop van een bedrijf.

De rechtbank in Utrecht heeft zakenman en oud-politicus Sjoerd Swane dinsdag veroordeeld tot twee jaar cel. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden 3 jaar celstraf tegen hem.

Belastingfraude

Swane (58) liet zich als VVD-fractievoorzitter in de gemeente Maarssen betalen door een projectontwikkelaar en fraudeerde met de verkoop van een bedrijf aan de vorig jaar veroordeelde vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg. Daarnaast betaalde zijn bedrijf gedurende enkele jaren geen belasting.

Steekpenningen

Swane zou zich als fractievoorzitter en wethouder hebben laten betalen door partijen die betrokken waren bij de ontwikkeling van woningen in de gemeente. Volgens justitie ontving hij in totaal ruim 600.000 euro voor werkzaamheden die hij in werkelijkheid nooit verrichtte. Dat zouden steekpenningen zijn geweest waarmee de betrokken bedrijven zich tussen 1999 en 2007 van zijn steun voor hun project verzekerden.

Swane is spoorloos. Volgens justitie is hij ondergedoken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen