Juridische Zaken6 apr '12 15:22

Celstraf voor poging afpersen broer Endstra

Auteur: Pieter van den Akker

Het gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag een man wegens poging tot afpersing veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Beoogd slachtoffer was Haico Endstra.

Haico Endstra is de broer van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra. De man gaf een mobiele telefoon af bij de advocaat van Haico Endstra, die deze moest doorgeven aan zijn cliënt. Vervolgens zocht de man via deze telefoon een aantal malen contact met Endstra. Hij zei dat hij ooit een contract met Willem Endstra was aangegaan, voor het plegen van liquidaties. Willem zou hem in dit kader nog 100.000 euro schuldig zijn. De man eiste dit bij Haico op, maar die ging daar niet op in.

Dreigementen
Daarop volgden telefonische dreigementen. De politie kon de man via zijn gsm traceren en inrekenen. In zijn woning vond de politie een grote hoeveelheid informatie over de Amsterdamse onderwereld en over de familie Endstra.

De opgelegde straf is even hoog als in hoger beroep was geëist door het OM.

Holleeder
Willem Endstra werd op 17 mei 2004 bij zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan doodgeschoten. In de jaren daarvoor werd hij voor miljoenen afgeperst. Willem Holleeder is daarvoor veroordeeld en heeft zijn celstraf inmiddels uitgezeten; eind januari kwam hij vrij. Endstra deed volop zaken met zware criminelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen