Juridische Zaken27 apr '12 12:00

Coffeeshophouders in ongelijk, wietpas komt er

Auteur: Karin Backx

De wietpas mag er komen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald. De coffeeshophouders en enkele advocaten trekken aan het kortste eind in de rechtszaak over de wietpas.

Negentien coffeeshops en een aantal belangenorganisaties hadden de zaak aangespannen. Zij vinden het discriminerend dat alleen Nederlanders vanaf 1 mei wiet kunnen kopen, maar de rechter heeft dat naast zich neergelegd. De coffeeshophouders gaan in hoger beroep.

Volgens Maurice Veldman, één van de advocaten van de coffeeshops, draait de rechtbank om de hete brij heen. "De rechtbank zegt eigenlijk dat de staat mag discrimineren", zegt Veldman op BNR.

Principiële vraag
"Omdat het OM een eigen agenda heeft en er sprake is van een aangescherpt coffeeshopbeleid, dat al door het kabinet is aangekondigd", vult de advocaat aan. "De rechter gaat met geen woord in op de principiële vraag of de overheid burgers stelselmatig mag discrimineren, zonder dat daar een objectieve reden voor is."

Klanten zouden worden gedwongen te veel privégegevens te overleggen om lid van een besloten shop te mogen worden. Het beleid dat de regering wil invoeren, discrimineert niet, vindt de rechter en is ook niet onevenredig streng of zwaar.

Drugstoerisme
Verder zijn er volgens de rechter zo veel grotere belangen gemoeid met het coffeeshopbeleid dat de bezwaren van coffeeshophouders en anderen "niet relevant zijn'' bij de vraag of het beleid rechtmatig is. Zo moet het overlast van drugstoerisme en criminaliteit tegengegaan.

Daarbij komt nog dat de staat het gedoogbeleid nationaal regelt en niet de gemeenten op hun lokale niveau, staat in de uitspraak.

Burgemeester
Vanaf volgend jaar gelden de regels ook voor de rest van het land. Als een coffeeshop zich niet aan de regels houdt, kan de burgemeester tot sluiting overgaan.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat in een reactie weten "tevreden'' te zijn met het vonnis van de kortgedingrechter. Dat zei een woordvoerder van het departement vrijdag.

Gerelateerde artikelen