Juridische Zaken28 nov '11 20:55

Karadzic verhoort ex-Dutchbatter

Auteur: BNR Webredactie

In het Karadzic-proces voor het Joegoslavië Tribunaal was er maandag voor het eerst een confrontatie tussen Karadzic en een ex-Dutchbatter.

Luitenant-kolonel Johannes Rutten was als getuige opgeroepen. Het kruisverhoor begon vriendelijk. Karadzic noemde Rutten ,,Von Rutten''. Die zei daarop dat hij niet van Duitse adel was, maar gewoon een Hollander.

Maar gauw kwamen de scherpe kanten aan het licht. Karadzic verweet Rutten dat Dutchbat de moslims in de enclave niet, zoals afgesproken, had ontwapend.

Ook zei Karadzic dat de moslims uit Srebrenica bij gewapende overvallen op omliggende Servische dorpen "4000 mensen doodden, vooral burgers''. Rutten zei dat de overvallen op de Servische dorpen "buiten het zicht" van de Nederlanders gebeurden.

Totale angst
Voorafgaand aan het kruisverhoor had Rutten aan de Amerikaanse VN-aanklaagster verteld hoe hij zag hoe de Bosnisch-Servische troepen de moslimmannen scheidden van de vrouwen en kinderen. Hij zag er "totale angst''. Ook vond hij op 13 juli de lijken van negen doodgeschoten moslims vlak bij de Nederlandse basis in Potocari.

Rutten werd ook zelf bedreigd: een Bosnisch-Servische militair zette een vuurwapen tegen zijn hoofd toen hij zijn uitrusting niet wilde afstaan. De Dutchbatters waren volgens Rutten bezorgd dat de Bosnische Serviërs zich in gestolen uniformen wilden voordoen als Nederlanders.

Dagboek
Karadzic maakte er een punt van dat Rutten geen inzage wil geven in een dagboek dat hij tijdens en na de val van Srebrenica bijhield. Volgens Rutten is dat 'persoonlijk'. De verdediging wil een dwangbevel aanvragen om er alsnog inzage in te krijgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen