Juridische Zaken28 mrt '12 12:39Aangepast op 28 mrt '12 13:50

Robert M. betuigt spijt

Auteur: Marjan van den Berg

Robert M. heeft spijt van wat hij heeft gedaan. Tijdens de zitting kreeg M. spreektijd, waarin hij in het eerste deel ook over zijn jeugd heeft gepraat. Later op de middag gaat hij verder met zijn verklaring.

De hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak zei woensdag tegen de rechtbank dat hij zijn pedoseksuele gevoelens lang heeft geprobeerd te onderdrukken, maar dat dit uiteindelijk niet meer lukte.

Spijt
"Het spijt me dat het zo is gelopen. Het spijt me dat ik te laf was om een punt achter mijn leven te zetten.''

"Ik was niet meer in staat weerstand te bieden aan mijn hormonen'', verklaarde M. "Ik faalde.'' En: "Het was nooit mijn bedoeling om de mensen om mij heen pijn te doen.''

De verdachte vond het naar eigen zeggen nodig dit te vertellen omdat er de afgelopen dagen onduidelijkheid over is ontstaan of hij spijt heeft of niet.

Jeugd M.
De 28-jarige M. kreeg uitvoerig de gelegenheid in een voorbereide verklaring zijn jeugd in Letland en latere leven over het voetlicht te brengen.

Uit dat relaas rees een beeld op van een door zijn drankzuchtige ouders verwaarloosde, eenzame jongen, die thuis ook fysiek werd mishandeld. Op school viel hij ten prooi aan pestende leeftijdgenoten, met wie hij voor het overige de aansluiting miste. M. ontwikkelde door die omstandigheden het verlangen om op te komen voor kinderen, zodat anderen dergelijke ellende zou worden bespaard.

M. was als vrijwilliger actief voor diverse kinderrechtenorganisaties in Letland. Naar eigen zeggen werd hij een "empathische spons".

Later op de middag gaat M. verder met zijn verklaring. Hij heeft aangekondigd dan in te gaan op de ontwikkeling van zijn seksualiteit, die hij woensdag opnieuw typeerde als "een vloek".

Videobeelden
BNR-verslaggever Harmen van der Veen verwachtte - net voordat de hoorzitting begon - dat het OM de videobeelden van de politieverhoren van Robert M. uit de tas haalt op het moment dat de verdachte de schuld buiten zich zelf zoekt en geen echt berouw toont.

"Deze beelden zouden laten zien dat Robert M. arrogant is en dat het hem geen barst kan schelen", vertelt Van der Veen.

Individuele dossiers
In die afgelopen dagen heeft de rechtbank tijdens besloten zittingen een reeks individuele dossiers van slachtoffertjes van M. besproken. Een aantal ouders heeft tijdens die zittingen gebruikgemaakt van het spreekrecht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen