Juridische Zaken15 okt '12 18:26Aangepast op 15 okt '12 21:18

Nederlandse bodem niet veilig voor Nijmeijer

Auteur: Pieter van den Akker

Als Tanja Nijmeijer in Nederland komt, kan ze ook hier worden berecht voor haar daden in Colombia. Dat zegt een woordvoerder van het landelijk parket van het OM in Rotterdam.

Image

"Als dat al zou gebeuren, is dat wel afhankelijk van hoe de kaarten zijn geschud'', zegt de woordvoerder. Ook kan ze worden uitgeleverd aan een land dat haar zoekt vanwege misdaden tegen eigen burgers.

Terroristische activiteiten
Nijmeijer is eind vorig jaar in de VS in staat van beschuldiging gesteld, onder meer voor betrokkenheid bij de ontvoering en gijzeling van Amerikanen en deelname aan een terroristische organisatie. Maar ook Colombia zoekt haar vanwege terroristische activiteiten.

Uit de onderhandelingen in Noorwegen moet duidelijk worden hoe de Colombiaanse regering omgaat met de FARC-soldaten als het tot een vredesverdrag komt.

Vorig jaar stelde minister Ivo Opstelten (Veiligheid en justitie) nog dat een actie van Nederland om Tanja Nijmeijer aan te houden de opsporing van de Nederlandse niet dichterbij brengt. Hij antwoordde dat op het verwijt van voormalig CDA-Tweede Kamerlid Coskun Çörüz dat de Nederlandse regering te weinig helpt om Nijmeijer op te pakken.

Aanhoudingsbevel
Çörüz wilde dat Nederland een internationaal aanhoudingsbevel uit zou geven om te helpen bij de opsporing van de Nederlandse. Opstelten stelde geen acties te willen ondernemen die niet tot enig resultaat leiden. Nederland staat in nauw contact met de VS en Colombia over de zaak.

Eerder vandaag werd bekend dat Nijmeijer last minute is toegevoegd aan het onderhandelingsteam van de FARC, dat in Oslo gaat onderhandelen over vrede tussen de rebellenbeweging en de Colombiaanse regering.

Hoogste baas FARC bevestigt komst Nijmeijer
De hoogste baas van de FARC, Timochenko bevestigt maandag in een interview met de Colombiaanse radiozender La FM, dat Tanja Nijmeijer deel uitmaakt van de delegatie van de FARC in de vredesonderhandelingen. Volgens Timochenko heeft de regering heeft dat geaccepteerd.

Tanja "maakt deel uit van de delegatie en heeft zoals iedereen een concrete taak te vervullen. Iedereen in de delegatie is even belangrijk voor ons”, zo zei Timochenko tegen La FM, zonder uit te leggen wat Nijmeijers taak is.

Sommige delegatieleden van de FARC hebben moeite om het oerwoud te verlaten vanwege de overvloedige regenval, zo verklaarde Timochenko. De rivieren staan hoog, wat het moeilijk maakt ze over te steken. Het is niet duidelijk of dat ook voor Tanja Nijmeijer geldt of dat ze al in Havana is, zoals Colombiaanse media hebben gemeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen