Juridische Zaken16 okt '12 16:20

Oslo onbereikbaar voor FARC-strijdster Tanja

Auteur: Pieter van den Akker

Het Nederlandse FARC-lid Tanja Nijmeijer kan niet naar Oslo voor de officiële start van vredesonderhandelingen. Dit berichtte dinsdag de Colombiaanse omroep RCN-La radio.

De omroep meldde dat de autoriteiten problemen ondervinden in Europa bij het tijdelijk intrekken van arrestatiebevelen tegen de 34-jarige vrouw, die al 10 jaar bij de Colombiaanse strijdgroep in het oerwoud leeft.

RCN berichtte dat het arrestatiebevelen in Europa zijn en niet die in Colombia of de VS, die haar reis als FARC-delegatielid naar Noorwegen belemmeren. De onderhandelingen zouden woensdag in Oslo formeel van start moeten gaan. De delegatie van de FARC die over een vrijgeleide beschikt, is echter nog niet uit Havana vertrokken en de regeringsdelegatie evenmin uit Bogota.

'Alexandra'
Voor zover bekend hebben slechts twee leden van de FARC die deel zouden nemen aan de onderhandelingen, momenteel problemen om aan de onderhandelingstafel te komen. Het zijn Nijmeijer, die de FARC Alexandra noemen, en een man die in een Amerikaanse cel zit wegens drugs- en terreurdelicten en Simón Trinidad wordt genoemd.

Nijmeijer gezocht
Nijmeijer wordt ook in de VS gezocht wegens ontvoering en terrorisme. Op de website van Interpol staat dat duidelijk. 'Alexandra' werd echter pas in het weekeinde opgevoerd als delegatielid, terwijl de rest van de delegatie al over vrijgeleides beschikte. De politie-organisatie Interpol bevestigde vandaag dat er arrestatiebevelen tegen FARC-leden zijn ingetrokken voor de onderhandelingen, maar wilde daar geen nadere informatie over kwijt.

Als Tanja Nijmeijer in Nederland komt, kan ze ook hier worden berecht voor haar daden in Colombia. Dat stelde een woordvoerder van het landelijk parket van het OM in Rotterdam gisteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen