Juridische Zaken13 dec '11 16:34

Juridische vraag | Onverwacht je tegemoetkoming moeten terugbetalen?

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Meneer Richard Aardenburg en zijn vrouw zorgen zelf voor hun gehandicapte kind en kregen hiervoor financiële tegemoetkoming voor van de Sociale Verzekeringsbank.

"Ineens hadden we geen recht meer op bijstand en moesten we het bedrag terugbetalen", zegt hij.

"Zes maanden later kregen we een brief van de organisatie waarbij de voorwaarden compleet veranderden. Nu redden wij het financieel wel, maar waarschijnlijk zijn een hoop mensen die dat bedrag niet in een keer kunnen ophoesten. Hoe zit dit?", vraagt hij zich af.

Juridisch advies
"Hij heeft de regeling die er voor is, niet goed begrepen", zegt advocaat Pim de Vos van De Vos & Partners Advocaten. 

"Zijn vrouw heeft tot drie keer toe gebeld met de helpdesk van de SVB. Daar is gezegd dat het SV-loon maatgevend is. In haar loonstroken staat dat bedrag op 0 euro", zegt hij.

"Dat is verwarrend want op de website van SVB staat alleen maar 'loon' en niet 'SV loon'. De vrouw van meneer Aardenburg is tot drie keer toe verzekerd door de ambtenaren dat het ging op het SV loon. Deze mensen hebben dus ter goeder trouw gehandeld", zegt de advocaat.

Rechtszekerheidsbeginsel
De Vos legt uit dat volgens het rechtszekerheidsbeginsel, een belangrijke regel in het recht, zo'n uitkering dan niet, of maar gedeeltelijk, hoeft te worden terugbetaald. Aardenburg heeft er alles aan gedaan om een antwoord op zijn vraag te krijgen.

Echter: het is wel belangrijk dat meneer Aardenburg dit ook voor de bezwaarschriftcommissie  of rechter kan bewijzen. "Het hangt er vanaf of er geloof gehecht wordt aan hun mededeling dat ze tot drie keer toe gebeld hebben met die helpdesk en die informatie hebben gekregen."

Daarom geeft hij als tip om altijd notities van de naam van de wederpartij te maken en op te schrijven wat er is verteld. Stuur altijd zo mogelijk een bevestiging per e-mail of brief.

Ook een juridische vraag? Mail naar juridischezaken@bnr.nl.

BNR Juridische Zaken: elke dinsdag tussen 20.00 en 20.30 op BNR.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen