Juridische Zaken28 nov '11 12:00

Juridische vraag | Compensatie als omliggende huizen in waarde dalen?

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Ramazan Ciftci uit Osdorp staat op het punt om een groot appartement in een nieuwbouwproject te kopen. Samen met een groep vrienden heeft hij een mooie prijs bedongen, dacht hij.

Want de eengezinswoningen, ook onderdeel van het bouwproject, staan ineens voor een habbekrats te koop.

Wat zijn hiervan de gevolgen voor zijn appartement, vraagt de huisarts in opleiding zich af. Kan hij daar juridisch gezien nog iets tegen beginnen?

Juridisch advies
"In beginsel denk ik dat onze luisteraar hier niets tegen kan beginnen", zegt Willem Vos van Vulpes advocaten. "Ten eerste heeft meneer samen met acht vrienden en vriendinnen op die woningen geboden. Je mag er van uitgaan dat deze beslissing weloverwogen is geweest en dat hij op dat moment ook die prijs over heeft gehad voor die woning.

"Zijn bod is geaccepteerd, dus die deal is eigenlijk beklonken. Op de leveringsakte na, is die koop ook eigenlijk helemaal afgerond. In beginsel zou ik dus niet weten hoe meneer daar nog af kan komen. Meneer kan alleen nog de ontbindende voorwaarden kan inroepen als de financiering niet rond komt", zegt de advocaat.

"De prijs van de eengezinswoningen is in een keer flink gedaald: 70.000 euro. Het kan zijn dat de ontwikkelaar van deze panden zich bij nader inzien heeft bedacht en de vraagprijs gewoon heeft bijgesteld omdat die te hoog was ingezet. Daarnaast is het zo dat alleen de vraagprijs van de eengezinswoningen zijn bijgesteld en niet van de appartementen. Het is dus ook een beetje appels met peren vergelijken. Dit is een typisch voorbeeld van het algemene rechtsbeginsel 'pacta sunt servanda': afspraken moeten gerespecteerd worden.

Ook een juridische vraag? Mail naar juridischezaken@bnr.nl.

BNR Juridische Zaken: elke dinsdag tussen 20.00 en 20.30 op BNR.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen