Juridische Zaken14 nov '11 14:30

Juridische vraag | Wat te doen als je je huis hebt gekocht op basis van een onbetrouwbaar rapport?

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Maarten Vermaas uit Rotterdam woont met zijn vrouw en twee jonge kindjes in een van de weinige historische panden die de Maasstad nog rijk is. Vijf jaar na de koop blijkt de fundering hopeloos verzakt en moet het pand voor 90.000 euro opnieuw worden gestut.

"Aangezien het huis een beetje scheef stond, hebben we voor de koop onder andere een rapport van de gemeente geraadpleegd. Die heeft in 1999 verklaard dat de fundering iets scheef stond maar dat het fundament een handhavingstermijn had van veertig jaar. Dat is een perfecte uitslag in de 'funderingswereld'", zegt hij.

"Later ontstond er een scheurtje bij de buren en een lekkage bij de andere buren. We hebben toen zelf een funderingsonderzoek laten doen. Toen bleek dat er slechts een handhavingstermijn van vijf tot tien jaar was. De kosten om de fundering opnieuw te laten stutten, lopen flink op", legt Vermaas uit. "We voelen ons een beetje bekocht door dat rapport van de gemeente."

Juridisch advies
"De meest logische route zou zijn om eerst te bekijken of er een aansprakelijkheid valt te vestigen bij de aansprakelijke contractspartijen", zegt advocaat Wllem Vos. "Dat is in dit geval de verkoper van de woning. Dan kom je uit bij het leerstuk van conformiteit: wat mocht je van deze woning verwachten toen je hem aankocht."

"Als je kijkt naar de overwegingen van meneer bij de aankoop, namelijk dat het opviel dat het pand scheeft stond, denk ik dat je er inderdaad goed aan doet om een bouwkundige technische keuring uit te voeren. Waar Vermaast zich echter in vergist heeft, is dat zo'n keuring vaak maar een summier onderzoek is", zegt hij.

Summier onderzoek
"Ook geschiedt dit vaak op basis van een visuele inspectie. Dit terwijl de scheefstand van het pand misschien eigenlijk wel noopte tot een meer gedegen onderzoek waarbij een put werd geslagen en waarbij daadwerkelijk werd gekeken naar de kwaliteit van het hout van de paalfundering", denkt Vos.

"In het onderzoek van 1999 heeft de gemeente twee putten geslagen, maar dat betrof een heel woonblok van 16 woningen. Dat onderzoek is vrij sumier en globaal geweest. Los daarvan geldt nog dat als dat onderzoek onzorgvuldig zou zijn uitgevoerd, dat je ook nog moet nagaan of die onzorgvuldige uitvoering onrechtmatig is ten aanzien van Vermaas. Hij is namelijk geen opdrachtgever en heeft ook geen contract met die onderzoeker", concludeert de advocaat.

Ook een juridische vraag? Mail naar juridischezaken@bnr.nl.

BNR Juridische Zaken: elke dinsdag tussen 20.00 en 20.30 op BNR.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen