Juridische Zaken10 okt '11 11:44Aangepast op 11 okt '11 10:48

Moet een werkgever een huis- tuin- en keuken ongeluk vergoeden?

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De 23-jarige Julius Kik loopt stage in Sydney als HR-manager in wording. Daar stuitte hij op een bijzonder verhaal: een Australische flexwerker zou zijn baas hebben aangeklaagd nadat hij thuis in de douchecel was uitgegleden en zijn been brak.

“De werknemer is tot mijn grote verbazing in het gelijk gesteld”, zegt Kik. “Ik vraag me af hoe dat in Nederland zit.”

“Tegenwoordig denkt de Hoge Raad daar iets genuanceerder over dan vroeger", zegt Rolf Bindels van Kox Krabbe advocaten. "De zogenoemde ‘huis- tuin- en keuken incidentjes’ kan je de werkgever niet aanrekenen.”

Verantwoordelijkheid werkgevers
“Werkgevers vergeten nog wel vaak dat een goede werkomgeving niet alleen geldt op kantoor of op het bedrijf, maar ook voor de thuiswerker”, benadrukt Bindels. “Sterker nog: in 2007 heeft het Gerechtshof Amsterdam een werkgever op de vingers getikt. Op het bedrijf had hij voor zijn werknemers prachtige ergonomische pennen maar zijn flexwerker zat thuis aan een krakkemikkig bureautje en kreeg ergonomische klachten. Je raadt het al: werkgever was aansprakelijk.

“Ik weet niet of de persoon in kwestie lekker aan het badderen was uit privéoverwegingen of een badtester was. Als hij uit zakelijke overwegingen onder de douche stond, dan mag je verwachten dat de werkgever er alles aan heeft gedaan om deze zo veilig mogelijk te maken. Maar als hij privé aan het badderen was en hij was accountant, dan zou ik zeggen dat de werkgever niets met deze gelegenheid te maken heeft. De Hoge Raad in Nederland ziet dat ook zo”, aldus de advocaat.

Ook een juridische vraag? Mail naar juridischezaken@bnr.nl.

BNR Juridische Zaken: elke dinsdag tussen 20.00 en 20.30 op BNR.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen