Juridische Zaken3 okt '11 12:14

Wat te doen als je werkgever niet betaalt?

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De 16-jarige Yinthe dacht deze zomer een leuke vakantiebaan te hebben bij een callcenter. Dat viel tegen; ze wacht nog altijd op haar loon. En haar baas? Die geeft niet thuis.

"In het begin had hij allerlei smoesjes waarom hij ons niet kon uitbetalen. Uiteindelijk, toen hij geen andere uitweg meer zag, beschuldigde hij mij van fraude waardoor ik geen recht meer zou hebben op loon."

Over de beschuldiging legt ze uit: "Ik heb me een keer per ongeluk aangemeld laten staan in het aanwezigheidssysteem. Toendertijd moest hij daar heel hard om lachen en begreep hij dat ik een foutje had gemaakt. Later heeft hij het zo gedraaid dat het leek alsof ik had gefraudeerd."

Ze heeft meerdere malen geprobeerd contact met hem te zoeken via e-mail en telefoon. "Zijn telefoon neemt hij nu meestal niet meer op. Als hij dat wel doet, zegt hij alleen dat ik geen recht heb op loon en dat ik moet ophouden met bellen", zegt ze.

Juridisch advies
"Als de feiten zijn zoals ze hier gesteld worden, dan zijn dit praktijken die gewoon niet horen", zegt advocaat Pim de Vos.

Al wordt Yinthe beschuldigd van fraude, wil dat nog niet zeggen dat haar baas niet hoeft te betalen, zegt De Vos. "Ze heeft nog wel recht op loon over de uren dat ze wél heeft gewerkt."

"Dit is een civiele zaak tussen een werkgever en een werknemer. Allereerst moet Yinthe een loonvordering instellen, het liefst samen met haar andere collega's. Daarna kunnen ze eventueel het faillissement van deze man aanvragen om te voorkomen dat hij ook andere jonge meisjes dupeert", legt hij uit.

BNR heeft contact gezocht met Yinthe's oude baas voor een weerwoord, maar hij wil niet reageren en ziet een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet.

Ook een juridische vraag? Mail naar juridischezaken@bnr.nl.

BNR Juridische Zaken: elke dinsdag tussen 20.00 en 20.30 op BNR.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen