Juridische Zaken4 mei '12 18:48

Coffeeshopeigenaar smeekt om vervolging

Auteur: Harmen Simon Teunis

Tot woede van de eigenaar komt er vooralsnog geen strafzaak tegen coffeeshop Toermalijn in Tilburg. De coffeeshop verkocht dinsdag met opzet wiet aan buitenlanders en heeft ook nog geen ledenlijst.

Dat alles is sinds 1 mei verboden. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Breda bevestigde vrijdag dat de vergunningvoorwaarden zijn overtreden maar dat er geen strafbare feiten zijn geconstateerd. Het OM laat de beoordeling over aan de bestuursrechter.

Geen proefproces
De officier van justitie heeft de coffeeshop vrijdag op de hoogte gesteld. Advocaat Rob Milo is teleurgesteld omdat volgens hem met het OM juist was afgesproken dat er een proefproces zou komen. "Alle moeite van deze exercitie is voor niks geweest. Het OM moet zijn toezeggingen nakomen."

De OM-woordvoerster bevestigde dat vooraf afspraken zijn gemaakt met de gemeente en de politie over een proefproces. "Maar op dit moment hebben we deze keuze gemaakt."

Gerechtshof
De raadsman overweegt als uiterste middel om een klacht in te dienen bij het gerechtshof zodat zijn cliënt alsnog vervolgd wordt. Een strafzaak is volgens hem de beste manier om te toetsen of het nieuwe, strengere coffeeshopbeleid past binnen de grondwet en Europese regels.

Coffeeshops in Brabant, Limburg en Zeeland mogen sinds dinsdag geen buitenlanders meer toelaten en moeten klanten als lid registreren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen