Juridische Zaken26 apr '12 14:38

4,5 jaar cel voor hoofdverdachten Easy Life

Auteur: Anne-Greet Haars

Vier voormalig directeuren van het failliet verklaarde Helmondse beleggingsbedrijf Easy Life zijn donderdag veroordeeld voor oplichting en deelname aan een criminele organisatie.

De rechtbank legde aan de twee hoofdverdachten John W. (37) uit Heeze en Frans O. (53) uit Budel 4,5 jaar celstraf op.

Aan twee medeverdachten Henk van de V. (55) uit Someren en Frits R. (59) uit Helmond legde de rechter respectievelijk 2 en 1 jaar gevangenisstraf op.

Lager
De straffen vallen lager uit dan geëist, onder meer omdat de behandeling van de strafzaak zo lang heeft geduurd. De verdachten werden in september 2008 gearresteerd. Easy Life ging korte tijd later failliet.

Belofte
Anders dan aan de 500 beleggers was beloofd, werd maar een klein deel van 42 miljoen euro inleg geïnvesteerd. Aan de beleggers werd niet verteld dat van hun geld huizen, bedrijfspanden en dure auto’s werden gekocht. "De verdachten hebben de schijn van succesvol handelen gewekt. Een groot deel van de inleg werd echter gebruikt om hun luxueuze levensstijl te betalen. Er was sprake van een piramidespel. Easy Life was een criminele organisatie’’, aldus de rechter.

Schadevergoeding
Omdat nog niet duidelijk is of uit het faillissement van Easy Life nog geld komt, legde de rechter geen schadevergoeding op voor de beleggers.

De hoofdverdachten hebben 17 maanden in voorarrest gezeten, maar waren inmiddels ruim twee jaar vrij. John W. werd donderdag in de rechtbank direct aangehouden vanwege gevaar op herhaling. Frans O. wist in de hectiek buiten te komen maar meldde zich korte tijd later bij de parketpolitie.

Hoger beroep
De advocaten van beide hoofdverdachten kondigden donderdag direct hoger beroep aan tegen zowel de hechtenis als het vonnis.

Gerelateerde artikelen