Juridische Zaken26 apr '12 10:31

Historisch vonnis in zaak tegen Taylor

Auteur: Pieter van den Akker

Een meedogenloze leider, die de rebellen in zijn buurland Siera Leone van wapens, munitie en ander materieel voorzag in ruil voor diamant. Zo noemen aanklagers Charles Taylor, oud-president van Liberia.

Vandaag oordeelt een speciaal tribunaal in Den Haag of Taylor schuldig is aan oorlogsmidaden. Hij staat daar onder meer terecht voor moord, seksuele slavernij en het inzetten van kindsoldaten. Het is voor het eerst dat een internationaal hof zich uitspreekt over de schuld of onschuld van een voormalig staatshoofd.

Ooggetuigen
Volgens Geert-Jan Knoops, internationaal strafrechtadvocaat, is het bewijs uitsluitend is gebaseerd op verklaringen van ooggetuigen. Knoops vertelde donderdag op BNR: "Het probleem met de Sierre Leone-procedures is dat het bewijs uitsluitend was getuigen die een en ander gezien of gehoord zouden hebben. Gedocumenteerd bewijs, stukken waaruit bijvoorbeeld blijkt dat er schriftelijke orders zijn gegeven aan de rebellen, was er niet of nauwelijks."

Inner circle
De zaak staat of valt dus bij de betrouwbaarheid van bepaalde getuigen, gelooft Knoops. "De aanklagers hebben uiteindelijk 91 getuigen laten horen, van wie er 24 iets zouden kunnen zeggen over de 'inner circle' van Taylor. Bij al die getuigen kan je zeker iets zeggen over de betrouwbaarheid. Dat heeft de verdediging van Taylor ook steeds geprobeerd gedurende het hele proces, dat bijna drie jaar heeft geduurd. De verdediging zelf heeft zo'n 20 personen gehoord, onder wie Taylor zelf als getuige."

Klik hier om te luisteren naar de bijdrage over Charles Taylor van BNR's John van Schagen en internationaal strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops.

Gerelateerde artikelen